luni, 31 decembrie 2018

Mesajul Președintelui de Anul Nou



Dragi tovarăşi şi prieteni, cetăţeni ai Republicii Socialiste România,

Încheiem anul (...) cu importante realizări în dezvoltarea forţelor de producţie şi ridicarea gradului ge­neral de civilizaţie al patriei noastre socialiste. Şi în acest an, poporul român, sub conducerea gloriosului nostru partid comunist, a obţinut noi realizări însemnate în dezvoltarea economico-socială, în creşterea producţiei industriale, agricole, a venitului naţional, a avuţiei generale a patriei noastre.

S-au obţinut succese importante în dezvoltarea ştiinţei, învăţămîntului şi culturii – factori fundamentali ai progresului economic şi social. În anul pe care îl încheiem s-a realizat un volum important de investiţii în industrie, agricultură, în alte sectoare ale economiei naţionale, precum şi în domeniul construcţiilor de locuinţe şi altor aşezăminte social-culturale. În concordanţă cu politica generală a partidului şi statului nostru de ridicare continuă a bunăstării materiale şi spirituale a întregului popor, în acest an a început majorarea retribuţiilor şi pensiilor, de care au beneficiat în ultima parte a anului circa 4 milioane de oameni ai muncii.

În acelaşi timp, s-a desfăşurat o largă acţiune de perfecţionare şi organizare a activităţii economico-sociale, a conducerii şi planificării tuturor sectoarelor de acti­vitate, a activităţii statului şi organismelor democraţiei muncitoreşti-revoluţionare. Marea dezbatere, în partid şi în întreaga societate (...), cu privire la pro­blemele fundamentale şi stadiul actual al construc­ţiei socia­liste în patria noastră, a evidenţiat cu pu­tere marile realizări obţinute de poporul român în construcţia socialismului. Totodată, în cadrul marelui forum democratic (...), pornindu-se de la stadiul actual al societăţii socialiste româneşti, s-au trasat obiectivele dezvoltării în deceniul următor (...), care vor asigura dezvoltarea puternică a tuturor sectoarelor de activitate, înfăp­tuirea neabătută a programului partidului de făurire a societăţii socialiste (...).

Dragi tova­­răşi şi prieteni, cetăţeni ai Republicii Socialiste România,

Intrăm în noul an cu încrederea deplină în forţele poporului nostru, în capacitatea sa creatoare. Pe baza realizărilor de pînă acum, privim cu încredere deplină în realizarea programelor de dezvoltare economico-socială (...) în patria noastră. Să ne angajăm că vom acţiona fiecare în spiritul concepţiei ştiinţifice despre lume şi viaţă, al principiilor socialismului ştiinţific, ca adevăraţi revo­luţionari, pentru creşterea răspunderii în muncă, întărirea ordinii şi disciplinei, a respectării hotărî­rilor de partid şi a legilor ţării, că vom face totul pentu înfăptuirea neabătută a planurilor (...) şi perfecţionarea activităţii din toate domeniile vieţii economico-sociale.

Fie ca Anul Nou pe care îl începem să aducă poporului nostru noi şi măreţe împliniri în toate domeniile de activitate, să asigure ridicarea patriei noastre pe noi culmi de progres şi civilizaţie, de bunăstare şi fericire a poporului (...), să ducă la întărirea şi mai pu­ternică a forţei materiale şi spirituale, a independenţei şi suveranităţii României! (...)

Cu prilejul Noului An, vă adresez, dragi compatrioţi, cele mai calde urări revoluţionare de noi şi importante realizări pe calea înfloririi continue a României socia­liste, a colaborării şi prieteniei cu toate naţiunile lumii! Vă doresc, dragi tovarăşi, din toată inima, îm­plinirea tuturor năzuinţelor de mai bine, satisfacţii depline în muncă şi viaţă, multă sănătate şi fericire! 

LA MULŢI ANI!­

(Extras)

duminică, 30 decembrie 2018

Așa a divorțat regele de România


17 noiembrie 1947. Londra.

Primul-ministru al Marii Britanii, Clement Attlee, îi transmite regelui, George al VI-lea, decizia de ABDICARE a regelui Mihai al României și intenția acestuia de a nu se mai întoarce în țară (!). Attlee i-a comunicat regelui și motivele pentru care tînărul suveran a luat o astfel de hotărîre: mai presus de interesele țării, Mihai pune interesele sale civile: ține să se căsătorească cu Anna de Bourbon-Parma, fără consimțămîntul Guvernului României (consimțămînt obligatoriu prin Constituția monarhică și cutumele regalității).

30 Decembrie 1947.

Regele Mihai Cohen-Zollern îi prezintă șefului cabinetului de la București, Dr. Petru Groza, Actul abdicării, pe care îl semnează în fața lui și a colaboratorilor săi, la reședința Herăstrău (actualul ”Palat Elisabeta”). În aceeași zi, Parlamentul României ia act de hotărîrea regelui și, într-o sesiune solemnă, proclamă Republica, în entuziasmul de nedescris al sutelor de mii de bucureșteni veniți în Piața Unirii și în Piața Palatului. Mihai părăsește Bucureștii în aceeași seară și pleacă la Sinaia, la Castelul Peleș, să își petreacă Revelionul alături de camarilă. Bagajele (cele care nu fuseseră trimise deja în străinătate în acea toamnă!) îl așteptau pregătite, gata împachetate. Au necesitat 8 vagoane de tren și trei zile de încărcare! Pe 3 ianuarie 1948, Mihai, însoțit de Elena-mamă și de 33 de colaboratori apropiați, s-a îmbarcat în vagonul... regal al trenului și a părăsit țara.

Așa a divorțat regele de România, așa a divorțat poporul român de monarhie. Fără zguduiri, decent și elegant, după cum a recunoscut însăși regina-mamă.

30 Decembrie 2018.

Așa s-a înfăptuit Republica la români.

vineri, 30 noiembrie 2018

La Mulți Ani, fostă Românie!

România noastră va exista. Am o credință adîncă. E orb cine n-o vede!”, mărturisea acum 170 de ani Nicolae Bălcescu. Astăzi, la Centenarul Marii Unirii, al Întregirii Patriei, chiar avem motive să dănțuim și să chiuim pe străzi și în piețe publice. Căci altfel, să o facem fără motive, ni se oferă zi de zi, de aproape treizeci de ani. Pîine proastă și circ ieftin... Așadar, La Mulți Ani, fostă Românie!

Acum, mai aprins decît idealul... reîntregirii, în conștiințele noastre trebuie să fie imperativul existențial al recîștigării suveranității, al demnității noastre naționale. Al adevăratei libertăți. Parafrazîndu-l cumva pe Bălcescu, am să spun așa: 
România noastră se va elibera din lanțurile Imperiului. Am o nestrămutată convingere. E orb cine nu-l vede!!

joi, 25 ianuarie 2018

Centenar în anul centenar. Nicolae Ceaușescu


       Astăzi marcăm centenarul nașterii lui Nicolae Ceaușescu. Om de rînd și conducător de excelență. Om și conducător dintre aceia care au făcut sacrificiul suprem pe altarul existenței de-sine-stătătoare a națiunii române. Un mare om, între mari oameni. Oamenii unei epoci fabuloase, de organizare, construcţie şi dezvoltare economică, de etică civică și justiție socială, de libertate și democrație în responsabilitate. Revăzîndu-i prin ochii minții și retrăind amintirea nepieritoare a muncii, faptelor și realizărilor lor, a sacrificiilor lor idealiste, simt un gol în stomac, adesea... Știți, oamenii aceștia au fost și sînt chiar părinții sau bunicii noștri! Oare, în zadar a fost totul? Unde ești, Patrie? Ce bărbați aveai odată...!
       Îmi rămâne mîndria de a fi fost şi eu contemporan cu epoca aceea, cu oamenii ei minunați, cu bravul preşedinte al României socialiste. Multă apă va curge dinspre tîmplele Carpaților spre Dunăre și Marea cea Mare, pînă se va mai naşte Patriei un asemenea conducător!