luni, 16 mai 2022

Semicentenarul unei realizări inginerești epocale

 


În urmă cu 50 de ani, mai exact în ziua de 16 mai 1972, în prezenţa preşedinţilor Republicii Socialiste România şi Republicii Socialiste Federative Iugoslavia, Nicolae Ceauşescu, respectiv Iosip Broz Tito, a fost inaugurată Hidrocentrala Porțile de Fier, realizare inginerească impresionantă, produs al  colaborării parteneriale, economice şi politice dintre cele două state vecine. Expresie a potenţialului tehnic și constructiv excepțional de care dispuneau cele două țări la acel moment, hidrocentrala este, de fapt, inima a ceea ce formează „Sistemul Hidroenergetic şi de Navigaţie Porţile de Fier”, ale cărui lucrări de construcţie fuseseră deschise în septembrie 1964.

Astfel, a fost imaginat şi realizat proiectul unui modul tehnico-arhitectonic funcţional, simetric şi unitar formidabil, avînd două centrale hidroelectrice siameze, una spre malul românesc, cealaltă spre malul iugoslav, despărţite de barajul deversor, acesta avînd o înălţime de 74 m, o lungime de 441 m şi dispunînd de 14 guri deversoare. Lacul de acumulare, format şi stăpînit de colosalul zid din beton armat, are peste 2 miliarde metri cubi de apă şi o lungime de 120 km!  Tranzitul naval se face prin două ecluze poziţionate simetric în raport cu axa geometrică a barajului. Este vorba despre un sistem de ecluzare a apei în două trepte, la o diferenţă de nivel de 30 m, pe principiul vaselor comunicante. Modulul hidroenergetic a fost proiectat cu cîte 6 turbine Kaplan de cca. 180 MW fiecare, puterea instalată a întregului sistem energetic fiind de 2160 de MW. Axul unei turbine are 18 m lungime, fiecare din cele 6 palete ale uneia cîntărind 20 de tone. Numai rotorul unui generator cîntăreşte 600 de tone! Greutatea totală a unei turbine este de 3680 de tone. O singură turbină „înghite” un debit necesar de apă de 800 m3/s.

Amplasată la 15 km în amonte de Municipiul Drobeta Turnu-Severin, Hidrocentrala Porţile de Fier este cea mai mare din România și cea mai mare construcție de acest gen de pe întreg cursul Dunării, fiind proiectată să asigure, cu cei 1080 de MW putere instalată ai ei, peste 50% din energia hidroelectrică a ţării. În anul 1978, la 60 de km în aval, s-a dat în exploatare şi Hidrocentrala Porţile de Fier II, cu o putere instalată de 250 MW, exploatată şi ea în parteneriat cu partea sîrbă, puterea totală cumulată a acestui sistem fiind de 500 MW. Astfel, o dată cu intrarea în funcţiune şi a acestei a doua unități hidrocentrale în zonă, s-a desăvîrșit „Complexul Hidroenergetic şi de Navigaţie Porţile de Fier I şi II”. Tezaur de mîndrie şi pricepere naţională, mărturie nepieritoare peste timp a unei epoci de construcţie şi dezvoltare economico-socială fabuloasă din istoria poporului român.

Niciun comentariu: