sâmbătă, 12 decembrie 2020

Sebastian Colțescu sau... and white lives matters! (II)

     Circumstanțele în care s-a produs ”remarca rasistă” făcută de arbitrul Sebastian Colțescu se știu, dar sînt denaturate prin omisiune parțială. Așadar, avem un meci din Liga Campionilor la Paris, între echipa locală PSG și echipa turcă Istanbul Bașakșehir. Arbitri români. La centru, Ovidiu Hațegan din Arad, de profesie medic. Arbitru asistent în zona băncilor tehnice, Sebastian Colțescu, din Craiova, de profesie inginer. Toată brigada românească (inclusiv cei doi arbitri asistenți de margine Octavian Șovre și Sebastian Gheorghe) este una cu mare experiență internă și internațională, foarte apreciată de UEFA. Nu e un secret că PSG este considerată echipa președintelui Emmanuel Macron, iar Istambul Bașakșehir echipa președintelui Recep Erdogan, fost primar al Istanbulului. Echipa a fost înființată de acesta în 2014, an în care Erdogan a devenit șeful statului, iar acum a fost făcută campioană a Turciei.

     Clubul PSG este patronat de influentul șeic Nasser Al-Khelaifi, deținător, între altele, al unui puternic fond de investiții și al redutabilului trust media, BeIN Media Group, ambele din Qatar, cu interese de afaceri în Europa, inclusiv în Franța și Turcia. Al-Khelaifi este pe cît de influent în afaceri și sport (fotbal, tenis, atletism), pe atît de controversat sub aspect etic și judiciar. A fost acuzat de corupție la nivel internațional în mai multe spețe, cu deosebire în privința alegerii Qatarului ca țară organizatoare a Campionatelor Mondiale de Atletism din 2017 și, mai ales, a Campionatului Mondial de Fotbal din 2022, fiind suspectat de mituirea în aceste scopuri a unor decidenți ai FIA, respectiv FIFA, inclusiv în scopul obținerii în favoarea imperiului său media a drepturilor de transmisie TV a respectivelor competiții. Mai nou, a fost acuzat că, prin mașinațiuni cu partenerii de la Paris, a fost ales anul trecut membru al Comitetului Executiv al UEFA și numit direct în funcția de delegat cu stabilirea politicilor acesteia!

     În fine, echipa pe care Nasser Al-Khelaifi, PSG, o patronează a fost incriminată pentru încălcarea regulilor corectitudinii financiare la transferul vedetei Neymar, de la FC Barcelona. Și, cum ”Barça, més que un club” („Barça este mai mult decât un club”), poate nu a fost decît o aparentă coincidență faptul că trecerea lui Neymar la Paris s-a făcut în vara lui 2017, imediat după înscăunarea lui Macron ca președinte al Franței și înainte de 1 octombrie, cînd Catalonia a organizat referendumul de independență față de Regatul Spaniei. În condițiile în care clubul Barça este simbolul cetățenesc declarat al regiunii și este susținut și administrat financiar exclusiv de suporteri, transferul lui Neymar – de pe urma căruia catalanii au încasat, după cum se știe, nu mai puțin de 222 milioane de euro(!) – trebuie că a reprezentat o tranzacție catalano-franceză mai mult decît fotbalistică...

     Iată cum, fără vreo miză sportivă concretă – căci, indiferent de rezultat, în clasamentul grupei locurile ambelor echipe erau definitiv fixate –, trînta dintre Paris și Istanbul nu s-a mai dorit a fi, probabil, decît o partidă de amor platonic între Macron și Erdogan, inamicii anului politic 2020. Doi nebuni, după cum s-au gratulat reciproc! Dacă o afirmă ei... Într-un fel, au reușit, căci sub lozinca luptei împotriva rasismului, echipele lor au văzut negru în fața ochilor auzind cuvîntul ”negru” și au fraternizat împotriva arbitrilor români și a limbii române. Așa că, și-au luat jucărerele și s-au retras la vestiare, declanșînd un scandal internațional aberant ce a prilejuit celor două cancelarii, de la Paris și Ankara, să se solidarizeze hodoronc-tronc prin declarații sforăitoare, fie ele cît de găunoase. Măcar de și-ar găsi una alteia comportamentul politic civilizat, sacrificîndu-l pe... Colțescu al nostru! Repet ce spuneam anterior: prostia și incultura fac ravagii în lume! Oare, marii Pele și Eusebio, ambii afroizi, fiecare dintre ei supranumit în lumea fotbalului ”perla neagră”, își mai pot purta cu mîndrie faima strălucitoare a supranumelui într-o astfel de lume?   

     Continuăm în repriza a treia...


Niciun comentariu: