marți, 28 aprilie 2020

Coronavite (4)

     Punctez aici încă un aspect, pe care l-au observat și alți concetățeni ai noștri. O consecință majoră a lipsei de promptitudine și fermitate manifestate de autoritățile române în luarea unor măsuri de preîntîmpinare a răspîndirii noului coronavirus pe teritoriul național, chestiune pe marginea căreia am discutat în textele anterioare, se arată a fi prelungirea de nevoie pînă dincolo de limita suportabilității publice a Stării de Urgență și a măsurilor excepționale pe care aceasta le implică. Este cauza principală a reacției de ignorare pe care au avut-o sau pe care o au numeroase categorii de populație față de regimul restrictiv sever impus prin ordonanțele militare. Ordonanțe militare a căror necesitate, în paranteză fie spus, mi se pare oricum extrem de discutabilă în situația dată. Totuși, nu sîntem în Stare de Război! (Deși, mai știi ce știu ei și noi nu știm?).

     Mai mult de-atît, prin încercarea de a gestiona o criză de natură medico-sanitară cît de severă prin ordonanțe militare, autoritățile civile fac dovada unui comportament politic simulat, menit să le ascundă de ochii opiniei publice, mai exact, de ochii electoratului, neputința (ca să folosesc un eufemism) de a stăpîni complexitatea situației prin pîrghii administrative uzuale. O situație care le-a depășit și copleșit capacitățile tocmai în consecința reacției lor mult întîrziate pe care au avut-o în fața amenințării pandemice inițiale. Acum, în circumstanțele acestei situații, cauza principală a reacției de nesocotire de către numeroși cetățeni a restricțiilor severe impuse de autorități nu este, așa cum poate părea, indisciplina civică și iresponsabilitatea unora ori primitivismul agresiv al altora. Cauza principală este, repet, prelungirea de nevoie pînă dincolo de limita suportabilității publice a regimului restrictiv.

     Vedem astfel cît de utilă ar fi fost, din toate punctele de vedere, grija autorităților pentru prevenția națională prin măsuri de preîntîmpinare a expansiunii virale. În astfel de situații, prevenția națională reprezintă o adevărată profilaxie și, dacă vreți, are asupra sănătății populației efectul unui vaccin vital. Că președintele Klaus Iohannis tocmai a catalogat azi în conferința de presă de la Cotroceni aceste acuze ca fiind ”povești care circulă în spațiul public”, afirmînd și că ”noi am reacționat imediat, la începutul lui februarie, cînd în Europa lumea nu a crezut că se întîmpla ceva”, pe cine mai miră? Mai miră pe cineva că, la întrebări de genul ”cînd ați fost informat de Servicii despre existența riscului unei pandemii?” sau ”ați știut despre transportarea, claie peste grămadă, în plină pandemie a miilor de cetățeni români la muncă în Germania și Austria?”, răspunsurile domniei sale se potrivesc ca nuca în perete? Ce să mai vorbim de răspunsul absolut stupefiant pe care l-a dat la întrebarea ”în urmă cu 6 luni transmiteați un mesaj prin care apreciați activitatea managementului Spitalului Județean Suceava și administrației locale peneliste, iar după 6 luni, din cauza acelui management și acelei administrații au murit oameni. Ce mesaj le transmiteți acum sucevenilor?”, (citez): ”Sucevenilor le spun lucruri simple: respectați indicațiile ca să scăpați cît mai repede de această epidemie”(!!).          Și eu care credeam că numai copiii spun lucruri trăsnite!

     Prin urmare, să ne mai mire că, precum am văzut și în această conferință de presă, deși ne aflăm o națiune întreagă și o întreagă lume în plin război mondial cu pandemia virală, domnul președinte Iohannis își continuă, de-a haita, propriul său război cu... P.S.D.-ul capitulard? Vorba aceea, țara arde și baba se piaptănă! Desigur, aici nu mi-am propus să-i analizez președintelui răspunsurile la toate întrebările care i s-au adresat de către ziariști. Nici nu face subiectul textului meu. De aceea, mai fac doar observația că, referitor la activitatea de asigurare a necesarului de materiale și echipamente de protecție sanitară, aparatură medicală și medicamente, substanțe biocide și dezinfectante etc., domnul președinte spune: ”...guvernul minoritar Orban a fost în situația să recupereze într-un timp scurt tot ce nu s-a realizat înainte (de către guvernarea P.S.D. – n.m.). Și, surpriză, a cam reușit!”. Da, surpriză, surpriză: doar a cam, cu ajutorul masiv al Chinei, Rusiei, Turciei și al altor parteneri nestrategici și în contextul binefăcător al paraliziei funcționale a UE!
(Revin)

26 de comentarii:

Anonim spunea...

Starea de urgenta taman asta implica : ordonante militare sau , mai romaneste spus preluarea unora dintre atributiile guvernului CIVIL de catre " BRATUL INARMAT AL LEGII " . Ca nu s-au prea supus oamenii { o demonstreaza numarul IMENS de amenzi aplicate } asta-i normal caci , nu-i poti explica unui civil care-ti plateste bir pentru placerea de-a traii in liniste pe pamantul lui , in tara sa , in orasul sau satul lui , faptul ca , TREBUIE sa-si schimbe obiceiurile c'altminteri al ia mama dracului !Faptul ca multi dintre concetatenii nostri au nesocotit aceste restrictii , nu se datoreaza nici iresponsabilitatii si nici agresivitatii .Pur si simplu , s-a dovedit inca odata daca mai era nevoie faptul ca : STAREA NATURALA A OMULUI ESTE LIBERTATEA .Aici chiar nu exista limita a suportabilitatii psihice ci doar sentimentul ca ati sant restranse drepturile prin acea "autoizolare " si asta , in conditiile in care NU ESTI VINOVAT . Volens nolens tu , om iubitor de lege si justitie aparator pana-n panzele albe a acestora , te trezesti in pozitia de-a fi egal cu infractorii bagati dupa gratii cu singura diferenta ca , spre deosebire de aia , tu , chiar n-ai nici o vina . Singura ta " vina " fiind locul unde-ai pus o stampila pe o hartie numita " buletin de vot " . Klaus Werner Johannis mi-a parut din alt film... ca de obicei de altfel si , de aceea chiar ma intreb : pentru ce ma-sa nu renuntza la aceste iesiri in decor numite pompos conferinte d e presa ?! Un al treilea mandat oricum nu mai ia { ca nu-i mai permite Constitutia } iar liberalii , oricum nu vor mai pupa voturi minim 100 de ani de'aci inainte . Spui dumneata : " Iohannis își continuă, de-a haita, propriul său război cu... P.S.D.-ul capitulard? " Intrebare : mai exista INCA PSD sau OPOZITIE intr-un stat dominat de Ordonante Militare ? Mergi la pariu cu mine ca , daca de 1 Mai le va da prin mintea capului alora din PSD sa organizeze un " miting de protest al clasei muncitoare impotriva exploatatorilor " nu vor reusii sa adune nici macar cati am botezat eu ? Abia-ti astept...urmarea la postare .

Anonim spunea...

Si revin caci mu-am amintit de-o zicere a lui Francoise Mitterrand de prin anii '60 : " COMUNISMUL CA DOCTRINA , POATE FI O ALEGERE , DEMOCRATIA NICIODATA DEOARECE , ACEASTA SE BAZEAZA PE LEGI VOTATE SI APLICABILE ... CU ACORDUL TAU " . Fireste , discursul sau in fatza Natiunii Franceze , era ceva mai lung si mai stufos insa , doar cu atat imi permit sa-ncerc ati retine atentia .

Anonim spunea...

Iar revin caci { si-ti prezint scuze umile pentru asta } , nu te-am intrebar coane Nicu : cum ti-ai petrecut , dumneata si familia dumitale aceste aproape doua lui de..." autoizolare " ? P.S. ma folosesc de ghilimele deoarece sunt gata s a pariez ca , nu de cumsecade ce esti dumneata sau de mare iubitor al legalitatilor unor Ordonante Militare te-ai " autoizolat " cu familia mai ales ca , n-aveti nici o vina si sti asta , dupa cum spuneam ceva mai sus .

Nicolae Nicu spunea...

Dvs. spuneți: ”Starea de urgență taman asta implică: ordonanțe militare...”. Da, implică, dar nu la modul imperativ, obligatoriu sau inevitabil: Legea 453/2004, republicată, pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 1/1999, privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, Art. 201 – ”În exercitarea atribuțiilor ce le revin pe durata stării de asediu sau a stării de urgență, autoritățile (...) pot emite ordonanțe militare, respectiv ordine, care sînt obligatorii, conform legii". Între altele, emiterea de ordonanțe militare în contextul Stării de Urgență este o chestiune de evaluare a situației operative existente la momentul respectiv pe teritoriul de referință. Oricum, prevederile din lege referitoare la ordonanțele militare mi se par ambigue, chiar interpretabile. Nimic întîmplător, aș zice! În opinia mea, oriunde în lumea de azi anumite legi sînt făcute ca, sub aparența populistă a caracterului lor democratic, să asigure oricînd autorităților statului marja convenabilă instituirii regimului discreționar. Interesul poartă fesul!

Nicolae Nicu spunea...

Dvs. mai spuneți: ”Starea naturală a omului este libertatea”. Nu vă pot contrazice. Dar aș zice și că starea naturală a animalelor este libertatea mai abitir decît la om. Totuși, diferența o face un amănunt esențial: prima condiție a libertății omului este responsabilitatea. O condiție care nu le e dată animalelor. Fundamental, omul, ca și animalul, poate face ce vrea. Dar pentru om, acesta este un drept fundamental în condiția în care face ce trebuie. Aici intervine responsabilitatea sa. În contextul conviețuirii sociale, oamenii își atribuie, își exercită și își apără drepturile prin cutumă etică, reguli și reglementări juridice. Fără acestea, organismul social nu poate funcționa. De aceea, înțelegerea și acceptarea necesităților sociale și individuale obiective este un mod civic și responsabil de a/a-ți percepe libertatea sau, dacă doriți, este una din formele pe care libertatea omului le îmbracă. Disertația despre libertate și responsabilitate ar fi prea lungă, așa că...

Dar, la pariul pe care mi-l propuneți eu nu merg, căci nu știu pe cîți i-ați botezat dvs. Măcar cîți ați popit, îmi puteți spune?

Nicolae Nicu spunea...

Francois Mitterrand? Ăla de își făcea concediile estivale la Marea Neagră, în Crimeea lui ”mon frère” Leonid Brejnev sau în vila de protocol de la Neptun a lui ”mon camarade” Nicolae Ceaușescu? Mda... Despre ”filosofarea” asta a lui, ce să zic? Cinism politicianist exprimat printr-o banalitate intelectuală. Adică, doctrina, ca doctrina, dar unde e sistemul, căci democrația nu este decît o metodă! Care o fi fost crezul întregii cariere politice a acestui socialist de mucava? Concret, ce a realizat el în ”întrecerea socialistă”? Eu unul, nu am înțeles. În fine, nu știu în ce context a ținut el Franței un discurs în anii 60 și în ce calitate, dar am văzut că a fost un președinte prea șters pentru o națiune atît de glorioasă!

Nicolae Nicu spunea...

Cum mi-am petrecut ”autoizolarea”? Păi, da, am stat majoritatea timpului în casă și, chiar dacă nu credeți, am făcut-o din instinctul de a respecta regulile impuse de autorități. Căci, de coronavirusul lor, prea puțin mă tem eu. Dacă vor să ne lichideze, o pot face oricînd și oriunde. Și la un colț de stradă, ce apărare avem? Cu tot cu mască și fără mască (vă mai amintiți?). Restricțiile le-am respectat pe cît se poate. Cînd mi-a fost necesar, nu le-am respectat întocmai. Adică, am ieșit din casă întotdeauna cu documentele cerute, niciodată în locurile interzise, mai de fiecare dată singur, uneori cu soția, fără să creez disconfort altora, dar am ieșit de fiecare dată cînd mi-a trebuit mie sau familiei. Nu trebuie să îmi spună autoritățile care, cînd și unde sînt urgențele mele. La mine urgențele sînt cele necesare, nu inventez altele. Le stabilesc eu și le respect. Dar ce, în restul timpului ies din casă ca proasta în tîrg? Am ce face acasă. Dacă ies, ies cu treabă, nu de-a surda. Nu am vîrstă riscantă, sînt un om încă activ, am și răspunderea cîtorva angajați aflați zilnic la muncă, circul cu mașina personală, drumuri scurte, trasee uzuale, timp doar atît cît e necesar.

Vorbiți de faptul că nu avem nici o vină pentru regulile impuse nouă, tuturor. Da, este adevărat. Dar tot atît de adevărat este și faptul că legea și regulile sociale le respect chiar dacă nu am vină pentru cauza existenței lor. Eu cred că înțelegerea corectă este că respectarea legilor și a regulilor în general nu înseamnă a-ți asuma sau a nu-ți asuma o vină pe care o ai sau nu o ai în raport cu existența și rostul lor, ci înseamnă a-ți asuma norma sau cutuma etică socială. Înseamnă a respecta instituția statului căruia îi aparții, acea instituție al cărei drapel îl ridici în curtea casei sau îl porți la mașină. Respectarea legilor și a regulilor, în general, înseamnă a fi responsabil. Prin responsabilitate, ești un om liber. Sigur, vorbesc de legi sau reguli rezonabile din punct de vedere uman și cetățenesc. Altfel, ne ducem în cu totul altă discuție.

Anonim spunea...

" Oricum, prevederile din lege referitoare la ordonanțele militare mi se par ambigue, chiar interpretabile. Nimic întîmplător, aș zice! În opinia mea, oriunde în lumea de azi anumite legi sînt făcute ca, sub aparența populistă a caracterului lor democratic, să asigure oricînd autorităților statului marja convenabilă instituirii regimului discreționar. Interesul poartă fesul! " SA-TI DEA DUMNEZEU SANATATE NEA NICULE CA , MARE OM ESTI : UN ADEVAR CA CEL ENUNTAT DE CATRE DOMNIA TA NU-L PUTEA ROSTI NICI MACAR IISUS HRISTOS !

Anonim spunea...

Pai daca pana acum OMS n-a raportat nici un animal purtator de corona virus ...nu se poate vorbi despre " libertatea animalelor " caci , acestea au oricum destui aparatori ai drepturilor lor iar acestia , le apara mai abitir decat apara drepturile celor ca ei . Omul este { recunosc ca ...tot un animal } un animal inzestrat DIN PACATE si cu RATIUNE ." De aceea, înțelegerea și acceptarea necesităților sociale și individuale obiective este un mod civic și responsabil de a/a-ți percepe libertatea sau, dacă doriți, este una din formele pe care libertatea omului le îmbracă." De asemnea DIN PACATE , peshtele de la cap se-npute adica , "civismul , si " responsabilitatile individuale " aceste , s e propaga de sus in jos iar omul , fiind un fel de maimuta { Darwin chiar credea asta }, IMITA CEEA CE VEDE CA FAC CEI CARE-S ... CAPUL sau , capetele daca-ti place mai mult termenul .

Anonim spunea...

Francoise Mitterrand era socialist { nu neaaparat comunist dar... tot de stanga } si , la astia se practicau astfel de " relatii de pretenie " sau ai uitat-o pe Dolores Ibaruri sau pe Alvaro Chunial ? In plus de asta , sa nu uiti ca lui Francoise Mitterrand ai era mai usor sa spuna cate carti N-A CITIT decat invers asta spre d eosebire de cei al caror nume taman ce le-amintisi .P.S. Ti-am ramas dator : IN VIATA MEA N-AM BOTEZAT PE NIMENI INSA... NICI N-AM POPIT CA NU-S VODA LAPUSNEANU !!!

Anonim spunea...

" Care o fi fost crezul întregii cariere politice a acestui socialist de mucava? Concret, ce a realizat el în ”întrecerea socialistă”? Eu unul, nu am înțeles. În fine, nu știu în ce context a ținut el Franței un discurs în anii 60 și în ce calitate, dar am văzut că a fost un președinte prea șters pentru o națiune atît de glorioasă!" Ca sa-l citez : " doresc ca Franta sa redevina ceea ce-a fost chiar si mai mult ." Socialist de mucava " a fost Francoise Hollande care chiar n-avea habar ce-i aceea socialist sau ce-nseamna sa fi Presedintele Frantei dar Mitterrand ...Culmea acel discurs adresat natiunii franceze a fost rostit fix dupa o vizita in Crimeea lui " frere " Leonid Ilici Brejnev , in calitatea-i de fost maquisard la douazeci si cinci de ani de la finalui WWII . L'Umanite l-a publicat nu si Scanteia iar Pravda , a dat doar ce le convenea alora d e la Kremlin .Pai ce draci s a fac "de pandemie " daca nu sa ma pun la punct , sa ma informez asupra a ceea CE CRED EU ca-i important si de care informatii importante , n-am prea avut fie parte , fie timp suficient ?!

Anonim spunea...

" Căci, de coronavirusul lor, prea puțin mă tem eu. Dacă vor să ne lichideze, o pot face oricînd și oriunde. Și la un colț de stradă, ce apărare avem? " Pai daca-ti spun eu ca , ESTI MARE... ASA ESTE ! " Respectarea legilor și a regulilor, în general, înseamnă a fi responsabil. Prin responsabilitate, ești un om liber." Aici te contrazic . Nu respectarea legilor si-a regulilor , te aduc in postura de-a fi responsabil ci , doar in postura de-a fi un tip care-si pazeste bostanaria fara suparare . Nu prin RESPONSABILITATE esti sau dovedesti ca esti , un om liber , caci o lege , indiferent cat d e insignifianta ar fi , inseamna din start anularea acestei idei de... libertate . Chiar crezi ca aia doi , primii doi oameni din Eden { fireste ca-i vorba despre Edenul din Rai caci , exista si-un Eden prin Tulcea care era de fapt o carciuma } , Adam si Eva si chiar Sharpele , aia chiar erau liberi de capul lor pe-acolo , chiar crezi ca alora nu le fusesera comunicata anumite interdictii sau ... ai uitat asta ? Si-atunci , unde le era LIBERTATEA caci , a umbla in pielea goala nu-i in nici un caz o dovada de libertate , poate de libertinaj dar LIBERTATE... s a fim seriosi .

Anonim spunea...

Bine ca-mi adusei aminte la vreme : O SEARA CAT MAI BUNA IN CONTINUARE ..." ASTA TI-O DORESC " !

Nicolae Nicu spunea...

Da, mulțumesc pentru detaliile despre împrejurările discursului lui Mitterrand. Nu le cunoșteam. Știam că personajul a făcut parte din Rezistența franceză, auzisem că a fost capturat de nemți și dus într-un lagăr nazist din Germania, de unde ar fi reușit să evadeze curios de repede. Mă rog... Nu contest că a fost un antifascist convins, dar am destule motive să îmi păstrez opinia despre profilul său politic postbelic. Declarativ, a fost un socialist, căci a fost membru al PS Francez. Dar, în timp, s-a dovedit a fi un oportunist. De fapt, ca să folosesc o expresie care nu îmi aparține, lui Mitterrand socialismul i se potrivea ca șaua pe vacă. Nu mai vorbesc despre implicarea lui indirectă, prin colaboratori guvernamentali, apropiați, rubedenii și diverși misionari mai mult sau mai puțin oficiali, dar și prin cozi de topor dîmbovițene, în pregătirea propagandistică infernală, orchestrarea și mai apoi chiar coordonarea unor secvențe urbane ale loviturii de stat din România, în decembrie 1989. ”Les camarades roumaines” îi deveniseră acum, ”democratului” de la Elysee, ”ennemis”! Lecții de istorie și camaraderie...

Nicolae Nicu spunea...

Nu, nu! Am spus că respectarea regulilor și legilor înseamnă a fi/că ești responsabil. Altfel zis, responsabilitatea determină respectul pentru lege. Nu invers. Înțelegînd și respectînd legea/regula (dînd Cezarului ce-i al Cezarului!), devii liber, pentru că nu o mai privești, nu o mai simți ca pe o constrîngere, restricție sau îngrădire, ci ca pe o reglementare necesară a ceea ce vrei să faci. Dar, am subliniat și repet, mă refer la legi și reguli rezonabile din punct de vedere uman și cetățenesc. Altfel, dacă omul înțelege libertatea ca pe o viață fără reguli și legi, atunci locul lui nu este în familie, în societate și nici în natura sălbatică. Va pieri trăznit pe un vîrf de munte sau mîncat de lupi într-un codru verde...

Anonim spunea...

Ei vezi ? Chestia cu prizonieratul lui Mitterrand p'asta chiar n-o stiam . Probabil mi-a scapat din graba de naatentie insa , faptul de-a fi evadat " curios d e repede " asta poate fi pusa pe seama vremurilor nu neaaparat pe seama faptului ca " armata germana este o armata d e muncitori si tarani care lupta pentru eliberarea popoarelor de sub dominatia capitalismului " dupa cum ziceau inca prin anii de inceput ai WWII cei din PCF .Sa fi trait pe-atunci , sa ai oarece afinitati comuniste si sa'-ncerci a contesta asta... DRACU ERA AL TAU . Citeste-l pe Tutea onorabile , citeste-l pe Tutea ! Singurul partid comunist care-a facut asa ceva a fost { CULMEA } , Partidul Comunist Roman . Acum chiar ca ma mandresc cu " vecinii " caci si Gheorghe Gheorghiu-Dej a evadat "surprinzator d e repede " din Lagarul de la Targu Jiu si culmea , si asta a ajuns sa fie mare in tara asta .Nu scrie coana Wiki...pedia nimic despre asta sau , cel putin despre acel "surprinzator d e repede "insa...

Anonim spunea...

Niciodata respectul fatza de legi n-a fost dictat d e RESPONSABILITATE ! De frica , asta DA si taman de aceea , am adus vorba despre " bostanarie " . " Înțelegînd și respectînd legea/regula (dînd Cezarului ce-i al Cezarului!), devii liber, pentru că nu o mai privești, nu o mai simți ca pe o constrîngere, restricție sau îngrădire, ci ca pe o reglementare necesară a ceea ce vrei să faci." Nimic mai fals ! Chestia aia cu datul Cezarului ce-i al lui { asa o fi , chiar o fi al lui ? } a fost spusa de catre Iisus Hristos intr-un anumit context care n-are absolut nici o legatura cu ceea ce am imputat eu textului dumitale .Daca ti neaaparat poti face o analogie cu : capul plecat sabia nu-l taie " dar ATAT ! " Altfel, dacă omul înțelege libertatea ca pe o viață fără reguli și legi, atunci locul lui nu este în familie, în societate și nici în natura sălbatică. Va pieri trăznit pe un vîrf de munte sau mîncat de lupi într-un codru verde..." De ce nu vrei s a recunosti faptul ca , exista suficienti oameni carora insasi ideea de lege le face rau la ficat ? Pe unii dintre acei oameni ai avut ocazia , cu largul concurs al televiziunilor , sa-i vezi chiar in preajma silelor pascale .Cu toate acestea , pana si aia au o familie chiar daca dumneata spui ca nu acolo ar fi locul lor , iar oricum , daca-l trazneste ceva pe un varf d e munte... in caz ca n-ai aflat , lupii nu umbla pana-n varful muntilor .Culmea , tocmai acei oameni ne-au dat lectii noua , astora ahtiati dupa regului si legi , ce-nsemneaza sa crezi ca esti liber , iar chestia asta n-au invatat-o din scolile romanesti { fireste dac-au fost la vreo scoala } ci din tarile democrate pe unde si-au desfasurat "activitatea " aceea atat de aducatoare de bani . Pun pariu ca , dumneata nu castigi intr-o luna cat catstiga aia in cateva zile !Ei bine , asta au invatat ei { si-au invatat temeinic } acolo si anume ca : DACA AI BANI MULTI ESTI CU ADEVARAT LIBER , ORIUNDE IN LUME .Sa nu-mi spui ca te-a suparat chestia asta mai ales ca , STIU PRECIS ca , inclusiv dumneata gandesti la fel in interiorul cugetul dumitale . Ai o mica afacere , ai angajati pe care-i platesti si nu poti dormii noaptile { ASTA-I ADEVARUL } de grija ca acei oameni sa-si ia salariul in fiecare luna si sa poata pune painea pe masa familiei ? Stiu ce-nseamna asta fi linistit , insa , tocmai banii , banii multi ati pot asigura acea liniste plus alte " linisti " si libertati iar dumneata , sti foarte bine ca , aici am dreptate . Poate unde am avut , si am inca , oarece legaturi cu " mediul de afaceri ". Respect coane Nicule , respect !

Anonim spunea...

Inainte s a uit : TOTI POLITICIENII , TOTI OAMENII POLITICI SANT OPORTUNISTI ASA INCAT , CHIAR NU-I POTI ADUCE LUI MITTERRAND NICI O OFENSA ACUZANDU-L DE OPORTUNISM . ESTE O STARE NATURALA A ACESTOR OAMENI , NIMIC MAI MULT . Respect !

Nicolae Nicu spunea...

Să înțeleg, deci: fărădelege și bani, acestea sînt coordonatele fundamentale pe care le definiți libertății omului și pentru care pledați. Mărturisesc că eu nu sînt capabil de așa nobile aspirații și valori morale. Nu îmi rămîne decît să sper că într-o bună zi Dumnezeu va da omului un potop de ploaie cu bani. Atunci fărădelegea se va instaura de la sine. Ne vom obține astfel libertatea absolută. Moartea... Ba, nu. Împreunarea cu Universul!

Anonim spunea...

Onorabile , desi te inoportunez de... doar cateva zile , cred ca deja ma pot lauda cu faptul , c-am ajuns sa te "citesc " binisor astfel incat , voi intelege aceasta replica , strict in nota in care a fost redactata : BASHCALIE .Tot asa-s si eu { parca ti-am marturisit ca-s si eu tot Capricorn } , gata oricand sa iau in deradere anumite " coordonate fundamentale " si sa iau in balon pe cineva care se da ocean ascunzandu-se dupa un anonimat . Replica dumitale { daca-i la shto ... FELICITARI } are o singura hiba si anume ca , nu numai ca nu m-ai inteles corect dar nici macar n-ai incercat s-o faci . Altminteri , chiar nu pot crede c-ai putut intelege ca eu asi putea sa gandesc asa cum ai tras dumneata concluzia . Sa-ti mai spun ceva : MOARTEA inseamna orice dar , NU LIBERTATEA ABSOLUTA iar " Impreunarea cu Universul ", asta-i valabila doar atunci cand ai acces la oarece " stimulente " de genul unui joint , sau a unei injectii cu ... LSD . Raman acelasi respectos anonim !

Nicolae Nicu spunea...

Nu e deloc bășcălie. E tînguire amară.
Nu am spus că așa gîndiți, ci că așa pledați:

”DACĂ AI BANI MULȚI EȘTI CU ADEVĂRAT LIBER, ORIUNDE ÎN LUME. Să nu-mi spui că te-a supărat chestia asta mai ales că, ȘTIU PRECIS că, inclusiv dumneata gîndești la fel în interiorul cugetului dumitale”. La fel cum, la fel ca cine?

”...tocmai banii, banii mulți îți pot asigura acea liniște plus alte liniști și libertăți, iar dumneata știi foarte bine că aici am dreptate”. Tocmai banii mulți, cît mai mulți, nu îmi pot asigura acea liniște și acele libertăți, iar dumneata știi foarte bine că aici am eu dreptate!

”De ce nu vrei să recunoști faptul că, există suficienți oameni cărora însăși ideea de lege le face rău la ficat?”. Eu știu. De recunoscut, s-o recunoască ei!

”Cu toate acestea, pînă și ăia au o familie, chiar dacă dumneata spui că nu acolo ar fi locul lor, iar oricum, dacă-l trăsnește ceva pe un vîrf de munte... în caz că n-ai aflat, lupii nu umblă pînă-n vîrful munților”. Nu am spus așa deloc. Recitiți, vă rog. Așa că, dacă au familie, înseamnă că măcar legile familiei nu le face rău pe nicăieri și că acolo le e locul, nu pe un vîrf de munte, ignorînd legile acestuia și ale meteorologiei, nici în codrul verde, ignorînd legea juglei. Legi sînt peste tot. Nu există libertate fără lege! Mă înțelegeți acum? Cu legea trebuie să ne învățăm noi oamenii să trăim, nu cu coronavirusul...!

Nu mă inoportunizați deloc. Nici măcar ca anonim. Nu-mi sînteți un anonim oarecare, v-am mai spus. Dacă preferați, vă pot spune Marele Anonim, ca să îl parafrazez pe... Marele Singuratic. Mă tem însă că veți zice din nou că vă iau în derîdere(?!) Sau, v-aș putea numi, de exemplu, Marian. Știți ce zic? Dar, ce importanță mai au numele noastre aici? Respectul contează, dragă interlocutor necunoscut. Vi-l ofer!

Anonim spunea...

Chiar Marian este unul dintre numele cu care m-au procopsit nasii ! Repet : imi place , nu atat anonimatul cat , chestia aia care-mi solicita sa dovedesc ca , nu-s un robot .Nu vrei matale neam sa recunosti ca , am dreptate : banii poate ca , n-or aduce fericirea insa , numarul lor sigur te fac un om liber iar dumneata , in calitatea-ti de patron , ar trebui sa sti asta deja .Si iarasi ma repet { pe dracu ma repet , spun si eu doar , ceea ce spunea Mihail Eminescu candva , in scrierile sale politice . " Ne e sila " publicata de editura SOROC in 1991 } : " daca pe Pamant , in oricare tara de pe Pamant exista o singura lege data de om , aceea lege iti ingradeste si anuleaza , insasi ideea de libertate " .

Anonim spunea...

Sa nu uit : FELICITARI CU OCAZIA ZILEI SOLIDARITATII INTERNATIONALE A CELOR CE MUNCESC !!! Tot spuneai dumneata zilele trecute ca muncesti...

Anonim spunea...

Si inca un dar cu ocazia aceleiasi zile : #седидома #дац #александар
АЛЕКСАНДАР И ДАЦ - КОРОНА ЧАО ( cover ) ft. Brasstet Skopje Gaseste-l { asa cum mi-ai gasit si... numele } si crede-ma ca , n-are sa-ti para rau este DE MARE EXCEPTZIE !

Anonim spunea...

https://youtu.be/8kbFf4Cp-fU Deschide linkul si ai s a vezi ceva ce-s sigur ca-ti va place .

Nicolae Nicu spunea...

Da, am reușit să văd filmulețele. Bine, cel despre Justițiarul am stat sa îl văd azi-noapte.
Nu știam că l-au închis. Temele discuției îmi erau cunoscute. Mai fuseseră abordate în presă cu mai mulți ani în urmă. Apoi, au fost resuscitate în campania electorală, în 2014. Dar, sigur, nu cunoșteam toate amănuntele și nu aram la curent cu actualizările. Foarte interesant subiectul FDGR.
Din păcate, cînd vezi atîta zbatere în van și atîta încredere naivă în justiție, te gîndești că noi, românii, parcă sîntem urmașii lui Don Quijote...

Mulțumesc pentru daruri.