vineri, 29 decembrie 2017

30 Decembrie. Aniversarea Republicii România

     


     Sărbătorim 70 de ani de la abolirea monarhiei și instaurarea republicii. Sărbătorim Republica, dar, ca de fiecare dată în ultimii 28 de ani, o sărbătorim într-o atmosferă de sfidare totală la adresa ei din partea regimului politic și a slujbașilor săi. Acum, mai grav!, atitudinea oficialităților vine după isteria funebră de-a dreptul halucinantă pe care au instrumentat-o recent la funeraliile fostului rege... Voi reveni pe subiectul acesta.

Mihai I
Prin grația lui Dumnezeu și voința națională
Rege al României

La toți de față și viitori, sănătate

  În viața Statului român s-au produs în ultimii ani adînci prefaceri politice, economice și sociale, care au creat noi raporturi între principalii factori ai vieții de Stat.
 Aceste raporturi nu mai corespund astăzi condițiunilor stabilite de Pactul fundamental — Constituția Țării — ele cerînd o grabnică și fundamentală schimbare.
  În fața acestei situațiuni, în deplină înțelegere cu factorii de răspundere ai Țării, conștient și de răspunderea ce-mi revine, consider că instituția monarhică nu mai corespunde actualelor condițiuni ale vieții noastre de Stat, ea reprezentînd o piedică serioasă în calea dezvoltării României.
  În consecință, pe deplin conștient de importanța actului ce fac în interesul poporului român,
A B D I C
pentru mine și pentru urmașii mei de la Tron, renunțînd pentru mine și pentru ei la toate prerogativele ce le-am exercitat ca Rege al României.
     Las poporului român libertatea de a-și alege noua formă de Stat.

Mihai ex-R
Dat la București,
astăzi 30 Decembrie 1947”.

”Poporul a făcut azi un divorț și decent și elegant de monarhie” – regina-mamă Elena.

”Vreau să se știe pretutindeni – și asta este foarte important! – că lucrul acesta s-a făcut cu cumințenie, la timpul său. Nimeni n-a fost supărat cu ceva. Mergem înainte fiecare pe drumul nostru, cu minimum de zguduiri și maximum de foloase. Vom îngriji ca fostul rege să plece liniștit, așa cum se cuvine, pentru ca nimeni să nu poată avea un cuvînt de reproș pentru felul cum poporul nostru a ținut să se poarte cu acela care, înțelegînd glasul vremurilor, s-a retras, lucru pentru care poporul român nu se poate arăta nerecunoscător” – Dr. Petru Groza, primul-ministru al Guvernului. 

Niciun comentariu: