joi, 21 ianuarie 2016

Unirea, nu?

         Textul de mai jos l-am construit, în principal, pe comentariile mele la articolul Nu! unirii cu Moldova, publicat recent pe http://constantingheorghe.blogspot.ro/, al excelentului publicist care se dovedeşte a fi dl. Constantin Gheorghe.

     Ideea inconvenienţei unei apropiate uniri a României cu Republica Moldova – care este şi ideea centrală a articolului amintit – este discutabilă, fără a fi, desigur, şi inedită. Spun că este discutabilă, pentru simplul motiv că nimic nu se cîştigă fără costuri şi riscuri asumate. Pe fond, şi eu estimez o asemenea împlinire istorică, a unirii Moldovei cu România, posibilă într-o perspectivă mai puţin apropiată. Cine ştie? Dar asta nu ne dă dreptul să stăm şi unii şi ceilalţi, decenii de-a rîndul, cu braţele încrucişate ca la grevă şi să ne mulţumim cu... frăţia platonică! O vorbă din popor spune că uneori e bine „să punem mînă de la mînă şi să împărţim sărăcia pe din două”. Că, precum vedem, nici separarea perpetuă nu ne e, nici unora nici celorlalţi, mai spornică în nici un domeniu.

     Pentru mine, apartenenţa României (şi Moldovei) la UE, ca şi la NATO, nu este o garanţie în favoarea intereselor şi drepturilor noastre legitime. Tot aşa cum, apartenenţa la această organizaţie politico-economică suprastatală, cu trăsături imperialiste vădite, nu este o garanţie a intereselor naţionale pentru nici unul dintre popoarele din această parte a Europei, cel puţin. Din contră! Toate sforţările organismelor internaţionale urmăresc, s-o spunem pe-a dreaptă, desăvîrşirea globalizării, a mondializării şi „imperializării” treptate, dar alerte, a lumii – pe bucăţi, pe regiuni, pe continente –, prin fărîmiţare, diluare şi resorbţie statală. Prin urmare, ele, organismele internaţionale, n-au timp şi preocupare pentru „interese mărunte, insignifiante”, cum sînt interesele naţionale şi de prosperitate ale unora sau altora, în raport cu „interesele măreţe” ale globalizării regenerative şi perpetuante de capitalism. Dimpotrivă, mult dimpotrivă!

     Şi, dacă cineva mai avea vreo umbră de îndoială în această privinţă, iată ce se afirmă, între alte alea, în manifestul unui aşa-numit Spinelli group, de inspiraţie bruxellesă – după numele lui Altiero Spinelli, un fost ziarist comunist italian şi luptător în mişcarea de partizani antifascişti din timpul războiului, devenit în anii ’70 membru al parlamentului european –, manifest ce umblă prin Europa după racolare de cozi de topor şi săraci cu duhul: „Soluţiile naţionale sînt soluţii ale trecutului. Ele sînt soluţii retrograde şi reacţionare. Scopul nostru este o Europă federală, postnaţională, o Europă a cetăţenilor. Aceasta este Europa pentru care vom lupta”! Printre cei racolaţi se află, dacă mai miră pe cineva, şi fostul actor român Mircea Diaconu. 

     Bun, globalizarea este un proces căruia o ţărişoară ca România nu i se poate opune, ci doar i se poate lăsa meşteşugit pe val, pentru a supravieţui cumva acestor vremuri infernale. Ori, în opinia mea, supravieţuirea noastră nu va fi posibilă, finalmente, refuzîndu-ne reciproc unitatea şi solidaritatea naţională, accentuîndu-ne sau menţinîndu-ne cu anticipată şi de la noi iniţiere fărîmiţarea, diluarea şi resorbţia statală, întru... autoînglobalizare voluntară. Ar fi un non-sens. Ce e deja spart, e lesne de separat şi de împrăştiat în cele patru zări, iar dacă globalizarea poate fi desluşită ca fiind mormîntul popoarelor, atunci sinuciderea nu este alternativa de care acestea au nevoie!

     Opinia conform căreia unirea cu Republica Moldova nu este folositoare momentan, cît de judicioasă pare, este doar o opinie. Una ce îşi ascunde şubrezenia în spatele cuvîntului cheie, „momentan”. Căci aşa, opinia aceasta pare în regulă. Numai că, luată la bani mărunţi, ea se va dovedi nevandabilă. Este condiţia în care vom recunoaşte că interese de stat precum unitatea naţională nu se judecă pe criterii mercantile, de oportunitate utilitară. Asemenea interese au raţiuni mult mai profunde. Ele ţin de rosturi existenţiale vitale pentru o naţiune, ce transcend oricăror calcule oneroase şi de moment şi reprezintă neslăbit idealul de a fi al oricărui popor.

     Mai presus de orice discuţie, unitatea naţională sintetizează în substanţa sa, întotdeauna, resursele unui potenţial valoric existenţial nepreţuit. Fireşte că momentul înfăptuirii ei, în cazul nostru a reîntregirii naţionale, este o chestiune de oportunitate istorică, dar este una care, atenţie!, trebuie fructificată la moment, prompt şi hotărît, cînd împrejurările politice s-au ivit. Şi sînt situaţii cînd asemenea împrejurări se ivesc peste noapte, poate o dată la o sută de ani, situaţii pe care, altfel, numai generaţiile neghioabe sau trădătorii de Patrie îşi pot permite să le rateze! Stă mărturie propria noastră experienţă istorică. Ce-am mai fi fost noi azi dacă înaintaşii noştri ar fi ratat cu dezinvoltură singularele ocazii pe care vremurile le-au oferit?

     Repet, şi eu apreciez că unirea României cu Moldova nu este o posibilitate de perspectivă imediată. Şi sînt pe aceeaşi lungime de undă cu cei care susţin că "unificarea" Moldovei cu România nu este un obiectiv realist şi util. De altfel, eu cred că unificarea este chiar de evitat şi de nedorit în ziua de azi...


P.S. – Vedem că la Chişinău, chiar în aceste zile, evoluţia evenimentelor politice devine îngrijorătoare. Să ne păstrăm cu toţii stăpînirea de sine şi să credem în chibzuinţa fraţilor noştri şi a concetăţenilor lor. 

2 comentarii:

Augustin Radescu spunea...

Schematic, despre aceasta unire ar exista 4 problematici principale:
- cit e de dorita
- cit e de fezabila
- cit e de oportuna
- cit e de benefica
O abordare cit de cit exhaustiva ar umple o carte in doua volume. Pentru o abordare cit de cit corecta ar fi nevoie de cineva care sa fi trait, numaidecit(!!! - moldoveneste spus), niste ani buni, de fiecare parte a Prutului.
Eu o sa-ti spun doar o mica povestioara.
Imediat dupa Marea Aplicatie din Decembrie, prima mea iesire din tara a fost spre Chisinau. Pe principiul "ne-asteapta izbinda, ne-asteapta si fratii!
Dupa o calatorie infernala cu trenul (cred ca mai bine de 24 de ore, dintre care aproape 4 au insemnat schimbarea osiilor!), iata-ma la Chisinau!
Nu covor rosu, nu flori si cintece, nu pupaturi.
Am inceput sa intru in vorba cu oamenii. In cafenea, in librarie, la o bere ...
De la bun inceput, se uitau la mine lung si parca circumspect: dumneata nu esti moldovean. Replica mea "dar amindoi sintem romani" n-a avut, nici pe departe succesul asteptat. Ba chiar dimpotriva. Nu mai vorbesc ca intr-o librarie, era sa am un conflict de-a dreptul contondent cu un cetatean care mi s-a adresat, habar n-am pe ce tema, in ruseste. I-am raspuns, imprudent si vexat: dumneata de ce nu vorbesti in limba oficiala a tarii dumitale? Instantaneu i s-au injectat ochii si a facut un pas, hotarit si voinicos, spre mine. Pina la urma, cu greu, spiritele s-au calmat.
Apropo de librarie: am ris cu lacrimi vazind ca la casa aveau, in afara aparatului de marcat, o numaratoare pe care fiecare casiera o folosea cu o viteza ametitoare pentru a verifica daca bonul iesit era corect.
Am vorbit despre unire cu multi dintre cei pe care i-am cunoscut. Unul dintre ei, un tip tinar si destupat, cu studii superioare, mi-a spus:
Comunitatile sint conduse de lideri care - ca de-aia sint lideri - stiu si pot sa le influenteze gindirea si optiunile. Acesti lideri se intreaba: dupa unire, voi mai fi lider? Apoi se dadea de exemplu pe el insusi: "eu sint, acum, sef de gara, si nu-i putin! Dupa unire, voi mai fi sef de gara?"
Ma tem ca vorbim despre unire ca iepurasii! Americanii si rusii au mai batut palma pe circa noastra, n-ar fi prima data. Crezi ca ne va intreba cineva pe noi?

Nicolae Nicu spunea...

Ce să-ţi răspund eu ţie, prietene? Aş începe cu un motto: "România noastră va exista; am o credinţă adîncă. E orb cine n-o vede" - Nicolae Bălcescu.

Apoi, în chestiunile pe care le ridici în legătură cu această unire:
- Dorită este într-o măsură crescîndă. A fost şi va fi întotdeauna;
- Fezabilă, fireşte;
- Oportună, nu încă, dar poate deveni oricînd;
- Benefică, incontestabil. Aici, "preţul" nu se discută. Oricum, el va fi incomparabil mai mic decît preţul pe care naţiunea l-a plătit şi continuă să îl plătească de un sfert de veac anexării la UE şi NATO!
Atenţie, însă! Dacă asemenea întrebări le găsim justificate, atunci nu văd de ce ele nu pot fi la fel de justificate, măcar pentru unii, şi în legătură cu actuala unitate statală a României.

Povestioara pe care o relatezi - şi pe care o putem întîlni şi dincoace de Prut! - nu este lipsită de oarecari semnificaţii, dar elocventă nu este. Din multe motive, lesne de observat. Şi avem, dincolo şi dincoace, şi numeroase istorii contrarii!

Da, americanii şi ruşii au bătut palma pe cîrca multora. Şi nu numai ei. Depinde însă foarte mult dacă şi noi ştim să le întindem mîna amîndorura, sau dacă unora le întindem mîna, iar celorlalţi le întoarcem cîrca! Pentru că, vorba ta, n-ar fi prima dată... Şi-apoi, să ne întrebe cineva, zici? Asta să aşteptăm noi oare? De ce nu chiar să ne şi roage? Posibil, de indolenţi ce sîntem prea adesea! Atunci, să aşteptăm noi, mult şi bine! Dar Mica Unire şi Marea Unire, ştii şi tu cred, s-au făcut punîndu-le în faţă puterilor vremii - cu voinţă, înţelepciune şi paşnică demnitate - faptul împlinit.

Repet, Augustin, eu nu pledez aici pentru acţiuni nesăbuite sau pentru încercări utopice, sortite din start eşecului. Şi nicidecum nu susţin că mîine dimineaţă este ziua oportună. Văd şi eu că strugurii noştri sînt acri încă, pe ambele maluri ale Prutului. Dar, că nu se poate ajunge la ei, asta e numai o minciună a puturoşilor istoriei. Iar, cîtă vreme am ajuns aici străbătînd mileniile, avem dovada că nu sîntem noi aceia.