duminică, 30 decembrie 2018

Așa a divorțat regele de România


17 noiembrie 1947. Londra.

Primul-ministru al Marii Britanii, Clement Attlee, îi transmite regelui, George al VI-lea, decizia de ABDICARE a regelui Mihai al României și intenția acestuia de a nu se mai întoarce în țară (!). Attlee i-a comunicat regelui și motivele pentru care tînărul suveran a luat o astfel de hotărîre: mai presus de interesele țării, Mihai pune interesele sale civile: ține să se căsătorească cu Anna de Bourbon-Parma, fără consimțămîntul Guvernului României (consimțămînt obligatoriu prin Constituția monarhică și cutumele regalității).

30 Decembrie 1947.

Regele Mihai Cohen-Zollern îi prezintă șefului cabinetului de la București, Dr. Petru Groza, Actul abdicării, pe care îl semnează în fața lui și a colaboratorilor săi, la reședința Herăstrău (actualul ”Palat Elisabeta”). În aceeași zi, Parlamentul României ia act de hotărîrea regelui și, într-o sesiune solemnă, proclamă Republica, în entuziasmul de nedescris al sutelor de mii de bucureșteni veniți în Piața Unirii și în Piața Palatului. Mihai părăsește Bucureștii în aceeași seară și pleacă la Sinaia, la Castelul Peleș, să își petreacă Revelionul alături de camarilă. Bagajele (cele care nu fuseseră trimise deja în străinătate în acea toamnă!) îl așteptau pregătite, gata împachetate. Au necesitat 8 vagoane de tren și trei zile de încărcare! Pe 3 ianuarie 1948, Mihai, însoțit de Elena-mamă și de 33 de colaboratori apropiați, s-a îmbarcat în vagonul... regal al trenului și a părăsit țara.

Așa a divorțat regele de România, așa a divorțat poporul român de monarhie. Fără zguduiri, decent și elegant, după cum a recunoscut însăși regina-mamă.

30 Decembrie 2018.

Așa s-a înfăptuit Republica la români.

Niciun comentariu: