joi, 3 septembrie 2020

Coronavite (10)

??!

”San Francisco este primul oraș din Statele Unite care interzice vînzarea țigărilor electronice, pînă cînd studiile vor arăta clar efectele lor asupra sănătății oamenilor”. (Știrile Pro-tv, 26.06.2019).

”Controversele legate de siguranța țigărilor electronice au atins un nou nivel, după ce un american a murit în urma unei boli pulmonare dezvoltate din cauza acestor dispozitive. Este prima moarte legată în mod direct de utilizarea țigărilor electronice. Identitatea bărbatului nu a fost făcută publică, însă autoritățile americane spun că acesta locuia în statul Illinois și avea o vîrstă cuprinsă între 17 și 38 de ani, scrie thesun.co.uk. Din iunie 2018 (subl. m.) și pînă în prezent, aproape 200 de persoane au contractat boli respiratorii severe din cauza țigărilor electronice, a anunțat Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA. Este vorba atît despre persoane adulte, cît și despre adolescenți care au folosit un dispozitiv de vaping sau o țigară electronică. Medicii spun că plămînii acestora arătau ca și cum ar fi reacționat la o substanță caustică. „Această moarte tragică în Illinois confirmă riscul grav asociat țigărilor electronice. Vapingul expune utilizatorii la multe substanțe diferite – inclusiv arome, nicotină, canabinoizi și solvenți – despre care avem puține informații cu privire la problemele pe care le pot cauza”, a declarat Robert Redfield, directorul CDC”. (24.08.2019, Știrile Pro-tv).

”În acest moment 450 de persoane din 33 de state americane suferă de boli provocate de aceste dispozitive. Cinci persoane au murit deja, în Illinois, Oregon, Indiana, Minnesota și California, iar un alt deces este investigat în acest moment de autoritățile americane. În urma investigațiilor, experți în medicină spun că situația a devenit îngrijorătoare, însă nu au stabilit exact substanța care a provocat îmbolnăvirea. “Deși este nevoie de mai multe investigații pentru a determina substanța sau substanțele responsabile, există în mod clar o epidemie care are nevoie de o reacție urgentă” (subl. m.), spune David Christiani, unul dintre profesorii facultății de medicină de la Harvard, potrivit npr.org.

Mulți dintre pacienții care au dezvoltat boli pulmonare au vapat substanțe derivate din canabis, iar cîțiva au folosit produse pe bază de nicotină. Astfel, membri ai unor organizații medicale spun că ar putea fi vorba despre un ulei derivat din vitamina E, care se găsește în lichidele realizate din canabis. Luna trecută, numărul cazurilor de îmbolnăviri atribuite țigărilor electronice era de doar 215, ceea ce înseamnă că în această perioadă numărul lor s-a dublat”. (07.09.2019 Știrile Pro-tv).

”În New York va fi interzisă comercializarea țigărilor electronice aromate, în urma răspîndirii alarmante pe teritoriul SUA a misterioasei afecțiuni respiratorii (subl. m.) asociată consumului acestor produse, anunță Reuters. Guvernatorul orașului New York, Andrew Cuomo, a declarat că utilizarea țigărilor electronice aromate este periculoasă, obiceiul fiind deosebit de atractiv în special pentru tineri, aceștia devenind dependenți de nicotină încă de la vîrste fragede.

Conform ultimelor statistici furnizate de US Centers for Disease Control and Prevention, aproximativ 400 de persoane din SUA suferă din cauza unei afecțiuni respiratorii (subl. m.) care este asociată consumului de țigări electronice, fiind înregistrate șase decese din această cauză pînă în prezent. Deși încă nu a fost elucidată cauza (subl. m.), populația a fost informată să evite aceste produse potențial toxice, în special cele care conțin marijuana sau acetat de vitamina E”. (Articol semnat de Dr. Alina Simache, în revista ”Viața Medicală”, ed. electronică din 18.09.2019).

Epidemia de boli pulmonare (subl. m.) legată de utilizarea ţigărilor electronice continuă în Statele Unite, au declarat joi autorităţile federale din domeniul sănătăţii, în timp ce autorităţile din Los Angeles intenţionează să interzică ţigările electronice cu arome, informează Agerpres, care citează AFP. Pacienţi cu boli pulmonare continuă să se prezinte la spitale, a declarat Anne Schuchat, de la Centrul pentru controlul şi prevenirea bolilor, în cadrul unei conferinţe de presă. Numărul total este de 530 de cazuri confirmate şi probabile, şi 7 decese. Mai mult de jumătate dintre persoanele bolnave au vîrste sub 25 de ani, iar trei sferturi sînt bărbaţi, a precizat ea. Un procent de 16% dintre pacienţi au vîrste sub 18 ani.

Laboratoarele de analize ale Agenţiei Alimentelor şi Medicamentelor din SUA (FDA) se află în posesia a peste 150 de eşantioane suspecte, dar nu au identificat încă substanţa sau substanţele responsabile pentru aceste boli pulmonare acute (subl. m.), a declarat Mitch Zeller, directorul Centrului pentru produse din tutun din cadrul FDA. "Nu există un numitor comun în legătură cu produsul sau produsele utilizate, modul în care sînt utilizate, de unde au fost cumpărate şi ce s-ar fi putut întîmpla între momentul în care utilizatorul le obţine şi cel în care sînt folosite", a insistat Mitch Zeller.

Anchetatorii sînt foarte precauţi cu privire la posibila cauză a bolii (subl. m.), fie că este vorba despre o marcă, un produs sau un canal de vînzare. În numeroase cazuri, produsele folosite conţineau THC, principalul element psihoactiv din canabis. Aceste produse sînt cumpărate mai ales de la dealeri de pe stradă sau de pe internet, deoarece canabisul rămîne ilegal în unele părţi din Statele Unite. De asemenea, pot exista produse contrafăcute, cu ingrediente de proastă calitate. FDA testează probele pentru a detecta o posibilă prezenţă a diluanţilor, a altor aditivi, a pesticidelor, otrăvurilor sau toxinelor. În cadrul anchetei, participă şi biroul de investigaţii criminale al agenţiei federale, a spus Mitch Zeller”. (Digi24 – 20.09.2019. Editor web: Vlad Mironescu).

”13 decese și 800 de îmbolnăviri, acesta este bilanțul provizoriu al „afecțiunii pulmonare severe” (SARS...? – n.m.), asociate utilizării de țigări electronice în Statele Unite. Massachusetts a devenit primul stat american care a interzis vînzarea tuturor ţigărilor electronice, mergînd astfel mai departe decît Michigan şi New York, care au suspendat doar comercializarea produselor aromate. De cîteva săptămîni, Statele Unite se confruntă cu un val de îmbolnăviri în rîndul utilizatorilor de țigări electronice. Cei mai mulți pacienți sînt tineri, fără istoric de maladii pulmonare. Pacienții acuză simptome precum tuse, apnee, oboseală, dar uneori și vărsături (subl. m.). Pînă de curînd, se considera că ţigările electronice cu vapori sînt mai sigure decît cele tradiţionale, care ucid aproximativ jumătate dintre consumatorii pe termen lung, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Și în România, țigările electronice cu lichid se vînd foarte bine. Un proiect de lege (sic!) vizînd restricționarea lor în spațiul public trenează de mai bine de un an (subl. m.) în Parlament”. (Știrile Pro-tv, 27.09.2019).

”Cazurile din Statele Unite – care au ucis aproape 40 de oameni, afectînd alți aproape 2.000 – au încurajat mai multe guverne să reglementeze utilizarea țigărilor electronice, condițiile de import și alte detalii care țin de vaping. Deși în prima fază țigările electronice erau considerate ca fiind o soluție pentru a te lăsa de fumat, la ora actuală sînt interzise în aproximativ 30 de țări”. (20.11.2019, playtech.ro).

💤  

Asociația Industriei de Vaping din România (AIV) denunța în septembrie 2019 ca fiind eronată asocierea îmbolnăvirilor suspecte din SUA cu vapingul: "Reamintim că prezentarea acestor cazuri de către mass-media românească și de unele personalități din lumea medicală a fost de un alarmism absolut gratuit, fiind însoțită de afirmații de genul ”țigările electronice pot cauza moartea”, precum și de alte aserțiuni absolut surprinzătoare. Pe lîngă reluarea ideii că vapingul ar fi de vină pentru aceste îmbolnăviri (deși investigația Agenţiei Alimentelor şi Medicamentelor din SUA este încă în curs), a apărut și recomandarea către utilizatorii adulți de a evita vapingul".

Conceptul de țigară electronică datează din anii 1960, fiind formulat într-un brevet american neomologat. Modelele industriale pe care le vedem astăzi provin, însă, dintr-o invenție a farmacistului chinez Hon Lik, licențiat al Universității de Medicină Tradițională Chineză din Liaoning.

(Voi continua)

3 comentarii:

Anonim spunea...

In primul rand : welcome back nea Nicule !!! In al doilea rand ...ce-ai facut de-ai tacut atata timp ? Ai fost la izzoletta cumva , ai luat masa cu careva infectat cu COVID 19 sau te-au gabejit astia fara masca OBLIGATORIE in vreun supermarket si te-au bagat la bashca ??? Si-n al treile a rand ... am citit postarea dumitale , si-n dunga insa n-am putut s a ma prind daca-i ceva indreptat impotriva tigareteklor electronice sau dimpotriva . Poate-mi luminezi dumneata nestiinta sau nepriceperea caci , eu consider ca postarea dumitale " E SCRIS ADANC " , vorba lui jupan Titirca Inima Rea ! P.S. Iti reamintesti ca , nu mai departe d e anul trecut Raed Arafat insasi , lua atitudine { critica sau ostila alege care termen iti place mai mult } impotriva folosirii acestor " tigari " electronice ? Mai avea putin si-i punea si p'astia pe butuci arabetele uitand ca , la el acasa si-n Palestina si-n Siria si-n mai tot Orientul Mijlociu aia folosesc narghileaua la greu !Respect si-o sera buna in continuare : ASTA TI-O DORESC , dupa cum spunea unul dintre "vecinii " mei !

Nicolae Nicu spunea...

Bine v-am regăsit!

Am lipsit o vreme de pe-aici din motive de dezinteres temporar, să zic așa. Am avut alte priorități toată vara, care mi-au consumat timpul și... nervii. Pe fond, tot din cauza societății în care trăim. De-aia mi se face adesea așa un dor de Patria de altă dată... Vorba unui taximetrist pe care l-am cunoscut ocazional, care nu are, după cum mi s-a părut, mai mult de 38-40 de ani: ”Trăiesc aici, dar mă simt ca într-o țară străină. Mi se pare de nerecunoscut. Asta nu mai e România nostră, stimate domn”!

Despre text. Nu e în intenția mea să pledez împotriva țigărilor electronice. Nici măcar împotriva fumatului, în general. Am dorit să reamintesc - eu nu am uitat nici o clipă - despre curentul de opinie dezvoltat anul trecut în SUA împotriva țigărilor electronice, în urma apariției și extinderii rapide și alarmante a unei infecții respiratorii necunoscute sau, în orice caz, ignorate cumva pînă atunci. Simptomele au fost exact cele atribuite acum virusului Covid (SARS-CoV-2) și pe care le-am subliniat în extrasele din presă reproduse: tuse, febră, apnee, oboseală etc.

Cu alte cuvinte, unde, cînd și cum a apărut noul coronavirus? În China, prin noiembrie-decembrie 2019, de la lilieci sau de la vietăți comercializate într-o piață din Wuhan, așa cum ni se trîmbițează de la începutul pandemiei? De ce să nu fi fost posibilă apariția lui, iată!, în SUA, încă din 2018, cu o exacerbare de proporții epidemice în 2019, încît chiar specialiștii americani în virusologie, surprinși de virulența afecțiunii, au încercat o posibilă legătură de cauzalitate a ei cu... vaping-ul, deși fără nici o dovadă rezonabilă la dispoziție, după cum au recunoscut chiar ei? Dar dacă vapingul (aflat deja de cîțiva ani într-o campanie de descurajare comercială în SUA) a fost doar o ipoteză falsă, derutantă și cîștigătoare de timp, insinuată înadins în mediile medicale, o încercare nereușită (înlocuită ulterior cu ”altele mai viabile”) de disimulare a adevăratelor origini și explicații ale noului virus?

Atenție, însă! Dacă cineva exprimă rezerve sau demontează de-a binelea ipoteza falsă a legăturii dintre vaping și coronavirus (pe care, oricum, americanii au lăsat-o jos, că prea măcănea!), imediat agenții de influență ai coronafililor - în speță canalele media servile, adică gros stipendiate, ale coronacrației - trec la Planul B al fîlfîielii propagandistice, agitînd pretinsul ”risc major de infectare cu noul coronavirus la care se expun fumătorii” (chiar la știrile tv de vineri seara am re-văzut bazaconia asta). Adică, dacă nu am fost suficient de credibili cu pretextul vapării, extindem ”riscul” la toate categoriile de fumători! Așa, orgoliul rănit al unora este cumva reparat, iar minciuna astfel generalizată devine mult mai credibilă în populime, nu? Da, s-o creadă ei!

Asta sună cam ca o altă ticăloșie care a circulat și mai circulă încă pe net, care cică pe baza unor observații statistice făcute ba de chinezi, ba de americani, ba de francezi (corona-obsedații ăștia încurcă sursele minciunii între ei!), cea mai predispusă grupă sangvină de infectare cu noul coronavirus este Grupa A2. Ăștia chiar ne cred proști? Păi 70% din populația lumii are A2! Vă dați seama ce ticăloși, ce manipulatori? Spune asta la 7 din 10 oameni și dacă numai 5 dintre ei vor crede, atunci ești sigur că ai un coronabusiness de succes!

Leca noș!!

Anonim spunea...

Chiar ca-i de ...leka nosh detza ! Excelent si bine argumentat astfel incat , cine-si mai inchipuia ca lumea in care treieste este o lume libera a oamenilor liberi n-are decat sa asculte si s a memoreze acele cuvinte ale taximetristului : ”Trăiesc aici, dar mă simt ca într-o țară străină. Mi se pare de nerecunoscut. Asta nu mai e România nostră, stimate domn”! Cu inlocuirile de rigoare , aceasta-i lumea in care traim , o lume straina de nerecunoscut . Asta nu mai e LUMEA NOASTRA , ACEASTA-I LUMEA IN CARE UNII NE PERMIT SA RESPIRAM CACI DE TRAIT... P.S. Am A2 si DA , NE CRED PROSTI ! " Multi da' prosti " vorba lui Motzoc .