miercuri, 16 mai 2012

Hidrocentrala Porţile de Fier - 40


Cu inspiraţia de a-mi propune şi aborda ca subiect de compunere “Hidrocentrala Porţile de Fier”, la acea vreme nou dată în funcţiune, în toamna anului 1972 aveam să cîştig faza pe sector a Olimpiadei de Română, luînd, realmente, prin surprindere consiliul profesoral al şcolii cu profil energetic pe care o urmam. O carte, primită drept premiu din partea şcolii, pe care o păstrez în bibliotecă, îmi trezeşte şi azi emoţia acelui moment, stimulîndu-mi nostalgia trecutului. De atunci mi-a rămas întipărită în minte data de 16 mai 1972, ziua inaugurării oficiale, în prezenţa preşedinţilor României şi Iugoslaviei, Nicolae Ceauşescu, respectiv Iosip Broz Tito, a acestei minuni tehnologice de pe Dunăre – „Sistemul Hidroenergetic şi de Navigaţie Porţile de Fier” –, simbol al potenţialului ingineresc şi industrial de care dispuneau cele două state la acel moment, dar şi al colaborării lor parteneriale, economice şi politice. Inaugurare de la care se împlinesc azi, iată, 40 de ani. 

Lucrările de construcţie a hidrocentralei fuseseră deschise în septembrie 1964. A fost imaginat şi realizat proiectul unui modul tehnico-arhitectonic funcţional, simetric şi unitar, avînd două centrale hidroelectrice, una spre malul românesc, cealaltă spre malul iugoslav, despărţite de barajul deversor, acesta avînd o înălţime de 74 m, o lungime de 441 m şi dispunînd de 14 guri deversoare. Lacul de acumulare, format şi stăpînit de colosalul zid din beton armat, are peste 2 miliarde metri cubi de apă şi o lungime de 120 km!  Tranzitul naval se face prin două ecluze poziţionate simetric în raport cu axa geometrică a barajului. Este vorba despre un sistem de ecluzare a apei în două trepte, la o diferenţă de nivel de 30 m, pe principiul vaselor comunicante. Modulul hidroenergetic dispune de cîte 6 turbine Kaplan de cca. 180 MW fiecare, puterea instalată a întregului sistem energetic fiind de 2160 de MW. Axul unei turbine are 18 m lungime, fiecare din cele 6 palete ale uneia cîntărind 20 de t. Numai rotorul unui generator cîntăreşte 600 t! Greutatea totală a unei turbine este de 3680 t. O singură turbină „înghite” un debit necesar de apă de 800 mc/s. 

Amplasată la 15 km în amonte de Municipiul Drobeta Turnu-Severin, „Hidrocentrala Porţile de Fier” este cea mai mare de pe întreg fluviul Dunărea şi cea mai mare din România, asigurînd, cu cei 1080 de MW putere instalată, peste 50% din energia hidroelectrică a ţării. În anul 1978, la 60 de km în aval, s-a dat în exploatare şi Hidrocentrala Porţile de Fier II, cu o putere instalată de 250 MW, exploatată şi ea în parteneriat cu partea sîrbă, puterea totală cumulată a acestui sistem fiind de 500 MW. Astfel, o dată cu intrarea în funcţiune şi a acestei a doua hidrocentrale în zonă, s-a putut vorbi de atunci despre „Complexul Hidroenergetic şi de Navigaţie Porţile de Fier I şi II”. Tezaur de mîndrie şi pricepere naţională, mărturie nepieritoare peste timp a unei epoci de construcţie şi dezvoltare economico-socială fabuloasă din istoria poporului român.


7 comentarii:

Anonim spunea...

eu cred domnule Nicu traind in germania ca Ceausescu a gresit flagrant fata de Tito nepermitand romanilor sa iasa din Romania in Vest si ultima perioad nici in est.
Tito a lasat cetatenii fostei Yugoslavii liberi. E au venit in Germania sau Austria au lucrat au vazut iar valuta au adus-o realmente in tara.
Piata constructiilor din Germania este dominata de sarbi la care dati-mi voie sa spun ca colaborator al unui birou de consiliere finnciara romanii sint efectiv sluga.Asta ptzr ca sarbii iau lucrarile direct dela nemti, vorbesc cat de cat 8chhiar stalcita rau) limba lui Goethe si romanii habarnisti (fara jigniori ) in ale germanei iau firimituri de la sarbi fara sa stie nici la finantze cum sa mearga sa-i reclame("capul plecat...)
In alta ordine de idei imi aduc aminte ca in 1984 desi proveneam dintr-o familie muncitoresca si cu "origini sanatoase" ne- a fost refuzat pasaportul desi doream sa vizitam ( si chair sa vizitam ca un cadou ptr tata care impliena 40) Praga.

Anonim spunea...

Domnule Nicu,
sper ca va rezolvati problemele familiare.
Dati-mi voie sa va contrazic.
In anii 70 inca ai liberalismului lui Ceausescu) bunicii mei au fost in Germnaia(federala subliniez) si desi sasi au revenit in Romania.Aveau in tara tot nu le lipsea nimic atat material cat si respectul ca nationalitate conlocuitoare.
La acel nivel de trai al tarii plecatul in strainatate putea fi benefic. Vazind cum se fac casele (si credeti-ma aici nemti se pricep) romanii venau inapoi si cu banii din tara faceau sa aratam la tara cum sint ei acum.Era vorba de a vedea si copia modele.Nici la munca nu stateau iar daca unul vroia sa stea ptr un pumn de dolari era alegerea lui.
Romanii aveau bani Ceausescu le feca fabrici strazi dar civilizatia inca era deficitara.Balcanismul inca era omniprezent.
Eu nu cred ca a fost rau intentionat dar inca dominau in Moldova si Sudul olteniei bordeiele de pamint.Si asta desi oamenii aveau bani.
Nu stiu cum sama explic ca sa va transmit ideea,cel mai bine o mica poveste:
Inainte de a veni in Germania unchiul meu din Arges(dupa tatroman getbeget) avea casa vraiste dezordinte etc.
Nu atat banii l-au schimbat care i-a avut si acolo ci respectul ptr spatiul verde ptr ordine si curatenie pe care l-a invatat aici in Germania.
Acum are casa curata bec gradinuta de lalele in fata maimare dragul sa stai in casa sau in fata.Si in casa ce sa mai spun.

Nicolae Nicu spunea...

Vă dau dreptate deplină. Şi eu sînt de părere, şi am fost, declarat, în multe împrejurări şi în acea perioadă, că ieşirea din ţară putea fi liberalizată raţional încă pe la începutul anilor '80 şi, mai posibil, după venirea lui Gorbaciov la putere în URSS, tocmai ca o contrapondere (una dintre cele posibile) la acţiunile sale politice distructive la adresa socialismului.

Eu cred, pe de altă parte, că, în ciuda viziunii sale refractare în această chestiune, Ceauşescu a anticipat corect parte dintre consecinţele individuale şi sociale ale liberalizării fără discernămînt a emigraţiei. Anii de după 1989 o dovedesc, iar dvs. sînteţi, iată!, unul dintre martorii unora dintre aceste consecinţe asupra celor mai mulţi dintre emigranţii români. Slugăria la porţi străine, umilirea, alienarea etnico-socială şi culturală, degradarea sau abandonarea instrucţiei şcolare şi educaţionale, riscul deraierii în promiscuitate şi infracţionalitate.

Paradoxal, dar patriotismul său ardent şi nedisimulat l-a făcut pe Nicolae Ceauşescu să privească lucrurile în chestiunea emigrării pe cît de inflexibil, ca să nu spun îngust, pe atît de lucid, cum spuneam. Îşi iubea prea mult concetăţenii, mai ales pe tineri, pentru a le îngădui să se căciulească printre străini pentru un pumn de dolari - ca să parafrazăm titlul unui spectaculos western din anii '70. Exodul social al forţei de muncă sau numai acceptarea lui nu poate fi, sub nici un aspect, în acord cu nobilul statut de suveranitate şi independenţă naţională pe care şi-l afirmă şi asumă o ţară, Patria. Cu atît mai puţin, dar, stimularea şi încurajarea lui, aşa cum procedează actualele regimuri politice din spaţiul estic.

În această chestiune, eu cred că nu e deloc bine, sub foarte multe aspecte şi multe motive, nici pentru societăţile din Vest. Ceea ce se întîmplă acum va duce nu la globalizarea muncii, în nici un caz la globalizarea bogăţiei şi prosperităţii, ci, dimpotrivă, la generalizarea sărăciei. Globalizarea este o lichidare disimulată a libertăţii sociale, naţionale şi individuale prin dictatura sărăciei, cea mai cumplită dintre dictaturi, şi se va dovedi cea mai grotească şi înfricoşătoare întruchipare pervertită a comunismului.

În fine, aş vrea să mai observăm doar că, deşi Iugoslavia a permis, şi nu numai în timpul lui Tito, emigraţia în Vest, asta nu a salvat ţara de la o soartă mult mai rea decît le-a fost rezervată la cotitura istoriei României şi altor state din Est. După cum, iată, nici ea, liberalizarea emigrării, nu îmbunătăţeşte azi, de aproape un sfert de secol, cu nimic viaţa popoarelor estice. Mult dimpotrivă!

(Comentariu din data de 8 iunie a.c., repostat, şters din postarea iniţială, dintr-o eroare tehnică).

Nicolae Nicu spunea...

@Anonim
Am o singură observaţie la ceea ce îmi răspundeţi mai sus. Aveţi o imagine eronată asupra realităţii româneşti cînd spuneţi: "Românii aveau bani, Ceauşescu le făcea fabrici, străzi, dar civilizaţia înca era deficitară. Balcanismul înca era omniprezent. Eu nu cred că a fost rău intenţionat, dar încă dominau în Moldova şi sudul Olteniei bordeiele de pămînt".

Eu cred că dvs. nu ştiţi cum arată un bordei. Altfel, cum să spui că ele "dominau"?! Chiar aşa? Cred că nici în 1907 ele nu mai dominau peisajul satului românesc, fie el din sudul Olteniei sau din Moldova.

Pe de altă parte, ne amintim, una din minciunile propagandistice anticeauşiste şi, de fapt, antiromâneşti, care se vehiculau în anii '80 dinspre străinătate era aceea că Ceauşescu vrea să distrugă satul românesc prin politici de urbanizare. Acum, iată, fie din neatenţie, fie dintr-o impresie greşită despre ţară, riscăm să îl acuzăm că, dimpotrivă, a menţinut sau, de ce nu, că a înapoiat satele României la un nivel de trai grotesc, subteran, existent în vremea năvălirilor tătare. De aceea, vă rog, măcar să nu exagerăm.

Anonim spunea...

Ptr ca discutia cu dvs este chiar interesanta va dau dreptate.Dar aici si lui Ceausescu.Sistematizarea satelor era ceva bun.Canalizare si apa potabila in casa ,toaleta in casa daca asta atunci deja vroia NC tot respectul.Reciclarea sticlelor care aici in Germania se face cu "sfintenie" iata ca si C o facea deja de atunci.Desigur ca poate exagerezcu cuvantu"bordeie" dar credeti-ma ca un patriot sincer(iubesc Romania si sunt jumatate neamt) cand am fost si acuma cand sint in Germania as vrea sa avem aceasi ordine curateniea,celasi cult al muncii si corectitudinii ca ei.Sint doua cai:1 fortat cum facea NC sistematizand casele 2 oamenii sa vada si sa aduca acasa aceste modele.Sa nu ma intelegeti gresit nu idolatrizez nemtii si ei au greselile lor dar la capitolul civilizatie mias dori sa fim barem 80 la suta din ei.Nu stiu in ce masura dvs ati calatorit in spatiu nordic european (de la Viena in sus= dar inca avem un deficit mare de dezvoltare iar daca calea lui NC sau cealalta cale( oamenii sa traiasca sa vada si sa aduca cu ei ce e aici) e cea potrivita ramine de discutat

Nicolae Nicu spunea...

A, bun, în ceea ce spuneţi aici, sînt întrutotul de acord. Şi eu văd că există o mare diferenţă între condiţiile de trai existente în România (dar şi în alte state din zona estică) şi cele din Occident, mai ales din jumătatea sa nordică. Repet, aveţi deplină dreptate. Nici nu ştiu dacă este cineva în România care să conteste acest adevăr. Dar, să nu credem - din păcate în Occident prea mulţi o fac din necunoaştere sau dintr-o percepţie greşit sau voit indusă - că România, per ansamblu, s-a aflat sau se află în suburbiile civilizaţiei. Nici pe departe! Nu am în acest moment timp, dar voi reveni în discuţie cu ceva dezvoltări în zilele următoare. Mulţumesc pentru interesul acordat!

tiagar spunea...

Atat comunismul cat si capitalismul sunt doua fete ale aceleiasi monede.
Democratia e ... pe cant. Cale de mijloc prea subtire pentru a fi strabatuta de turma (indiferent de sensul de mers). Intre fiintele umane gasesti (printre toata natia de "dobitoace"), si animale de treaba. Omul insa ... este o alta poveste. Fiinta umana vorbeste ce stie, omul stie ... ce vorbeste.
Romania a cazut din lac in put, apoi a sarit din put ... in lac iar din lac a sarit din nou in put si din put a sarit iarasi in lac si ... o tot tine asa. Cu alte cuvinte, cand ii ajunge apa la fund sare ca ars si se buluceste in partea opusa locului unde se afla in acel moment, a astei corabii care se numeste "Viata".
"Om" este cea mai calificata dintre profesiunile pe care le poate exercita vreun apartinator al speciei umane in traversarea sa prin Viata. In timp ... "lumina" aruncata de fiinta umana asupra a ceea ce traieste pe lumea asta, face din ea o ...lampa (mai mult sau mai putin moderna) "lumina" cea pornita din om face din el un telemetru infinit superior celui mai modern telemetru construit vreodata.
In timp ce fiinta umana isi trage seva din "subiectivism", omul nu se hraneste decat cu "realitate imediata" (sau, cu alte cuvinte "obiectivism").
Fiinta umana s-a pierdut, se pierde si se va pierde intotdeauna in "alba-neagra" pe care i-o joaca cuplul "real si virtual" in timp ce omul va distinge intotdeauna "realul" de "virtual" (sau, cu alte cuvinte, graul de ... neghina, "comestibil - combustibil Cunoasterii" de ... "apa de ploaie a ne - cunoasterii").

In timp ce omul este un scanner ce "scaneaza" mai mult decat perfectul realitatea obiectiva in centrul careia se afla in vreun moment, situat, fiinta umana nu este mai mult decat o coala de indigo prin care altii reproduc copii dupa tot felul de alte ... anterioare copii.

In timp ce omul isi are ca punct de sprijin, creierul, fiinta umana isi are ca punct de sprijin biologicul (si ancestralul) "instinct". Continuare la aceste cuvinte in "partidul emigrantului roman". Salutari.