luni, 4 mai 2020

Google-fake!

     Un concetățean român din spațiul virtual semnalează un fapt revoltător. Dacă deschizi harta aferentă căutării ”București” în Google-maps și studiezi mai atent zona reprezentată între Ministerul Apărării Naționale și Palatul Parlamentului, observi că amplasamentul Catedralei Mîntuirii Neamului aflată în faza finală de construcție este indicat cu textul ”Catedrala Prostirii Neamului Românesc”! Iar dacă dai căutare pentru Catedrala Mîntuirii, găsești... ”Catedrala Șpăgarilor”!

     Cum este posibil așa ceva? Google-România este victima unui atac cibernetic și nu și-a dat seama sau își permite să facă o ”caterincă” în văzul lumii pe propriul motor de căutare? Ce se vrea asta a fi de fapt, o glumă a unui utilizator, fie ea și de prost gust, un punct de vedere personal al administratorilor platformei sau o bătaie de joc la adresa românilor și a Bisericii Ortodoxe Române? De ce permite sau își permite Google astfel de derapaje în România? De ce i se permite?

     Apropo, autoritățile statului român știu ceva în legătură cu acest fapt? STS, ANCOM și SRI știu? Dacă da, de ce nu i-au măsuri împotriva companiei care deține licența Google în România și de ce tolerează măgăria, iar dacă nu, de ce nu? Biserica Ortodoxă nu vede? Nu observă blasfemia? De ce tace? De ce tace mult prea-fericitul patriarh, tovarășul Daniel Ciobotea? Dar Primăria Generală a Capitalei nu are un cuvînt de zis față de caricaturizarea hărții Municipiului București? Nici prea evlavioasa și cucernica primăriță, doamna Gabriela Firea-Pandele, nu vede nimic? Ori și-a pus masca antivirală și pe ochi?

     Toate astea se întîmplă, oameni buni, pentru că  asemenea mizerii la adresa românilor, valorilor și simbolurilor lor naționale împînzesc țara din decembrie 1989 încoace și sînt patronate sau cel puțin consimțite de autoritățile marionetă ale regimului de ocupație străină din România! Pentru că propaganda antiromânească la posturi de radio și televiziune este infernală și insuportabilă. Pentru că aceasta este directiva politică a vremurilor în care trăim! Dar mai ales, pentru că românii sînt toleranți pînă la umilință. Căci, unii au uitat ce înseamnă demnitatea națională, alții nu știu, iar celor mai mulți li se fîlfîie de ea!



13 comentarii:

Anonim spunea...

Spune-mi si mie , de cand si mai ales cum , aceasta monstruozitate numita Catedrala " Mantuirii Neamului " poate fi considerata o valoare nationala un simbol national ? Ce-i atat de neadevarat in acele harti ale Google Maps incat , sa-ti trezeasca brusc... constiinta de luptator pentru cauza , " valorilor nationale " moderne " precum rapp-ul unora ce n-au habar nici macar ... ce-i ala rapp sau cu ce se mananca asta ? Iar madamme Firea-Pandele , nu uita c-a dat bani an gross pentru aceasta monstruozitate , bani pe care nu i-a luat nici din posheta ei personala , nici din mostenirea de la babaci , si nici macar din averea lui Pandele ...barbata-su .Ce vroiai sa faca , sa-i dea p'aia in judecata { folosindu-se tot d e banii bucurestenilor fireste } pentru ...defaimare ? Fi serios coane !Apropo : ANCOM-ul sti de catre cine-i condus si mai ales cine i l-a dat pe mana ? Ca bucurestean de-al meu te-ntreb nea Nicule { dar te rog sa fi sincer } : ai fost vreodata sa vezi de-aproape acea constructie si , la fel de sincer sa fi si cand te-ntreb daca ti-a placut ? Daca te-a facut sa te simti umil in fata ...maretziei CUIVA caci acea catedrala , ACEASTA CATEDRALA , reprezinta ORICE numai maretia lui Dumnezeu ... NU IN NICI UN CAZ NU ?!

Nicolae Nicu spunea...

Este părerea dvs. personală, prin urmare nu aș avea nimic de comentat. Totuși, pentru că mă interpelați direct cu niște întrebări, vă răspund.

Mai întîi, să spun că dvs. încercați mai demult să mă atrageți într-o discuție pe tema religiei, în speță pe tema ortodoxiei, ori cu privire la BOR etc. Mă rog, așa mi s-a părut. Nu mă deranjează deloc, dimpotrivă. Putem discuta cîndva. Nu am nimic de ascuns sau de disimulat. Probabil că, încercînd să mă ”citească” după aparențele publicistice, cineva poate considera că trăiesc într-o contradicție doctrinară sau filosofică. ”Ce-o fi cu struțocămilul ăsta prin mijlocul orașului, oameni buni, de unde a apărut dihania? E comunist sau creștin?”, se poate contraria carevașilea. Pha! Creadă cine vrea ce vrea, dacă este interesat. Nu pot și nici nu-mi propun să ofer prin conținutul de idei și opinii al textelor mele o imagine exhaustivă a profilului meu conceptual. La ce mi-ar folosi? Și, oricum, nu e treaba celui care scrie s-o facă.

Bun, să revenim. În comentariul dvs. propuneți un punct de vedere, dar eu cred că nu asta este discuția. Pentru că una e una, alta-i alta. Batjocura de pe Google Maps nu se referea la clădirea în sine. Nu spunea, de exemplu, ”Monstuoasa clădire a Catedralei...” (așa cum, să zicem, ați fi scris dvs. sau aș fi scris eu). Înscrisul spunea direct: ”Catedrala Prostirii Neamului Românesc”. Prin urmare, zicerea nu batjocorea eventuala urîțenie arhitectonică a edificiului, ci batjocorea direct și la modul infam simbolistica ei cultică. Asta se numește blasfemie, cu atît mai mult cu cît în acest caz este vorba despre cultului eroilor națiunii și este o insultă la adresa practicanților și păstrătorilor cultului ortodox în general (aș zice chiar și la adresa oricăror alte culte religioase pe care le împărtășesc cetățenii români), o mizerie intolerabilă la adresa Bisericii Ortodoxe Române, instituție fundamentală a statalității românești, izvor și scut al dăinuirii, culturii și emancipării noastre naționale. Dacă o astfel de caracterizare dvs. sau altora nu vi se pare cumva bombastică sau o exprimare de sorginte istoriografică ceaușistă! Dar dacă nici biserica ortodoxă nu ne este valoare națională, atunci unora ca Gen. Adolf Bukow sau Arhiep. Pavel Lebedev să le ridicăm statui pe tot cuprinsul țării...

Știu cine conduce ANCOM-ul, dar insinuarea dvs. politică este oarecum forțată, cîtă vreme BOR nu este atacată doar din 2014 încoace, nici din 2007 sau 2004... Ca bucureștean, sigur că am văzut catedrala și de aproape și de la distanță. Dacă mi-a plăcut? Repet, nu arhitectonica ei a fost pretextul infamiei de pe Google. Cine se pricepe, este liber să facă oricînd bășcălie, să scrie un pamflet sau o satiră despre clădirea respectivă. Avem și acest drept. Dar, pe harta orașului oferită de Google nu este normal să găsești așa ceva, necum o blasfemie textuală! În fine, mai cred că sacrul nu este motiv de batjocură. Cine crede altfel, s-o facă în ziarul lui, pe blogul lui, s-o facă la vedere în piața publică, pe pielea lui etc.

Anonim spunea...

1]" Mai întîi, să spun că dvs. încercați mai demult să mă atrageți într-o discuție pe tema religiei, în speță pe tema ortodoxiei, ori cu privire la BOR etc. Mă rog, așa mi s-a părut." Doamne fereste coane Nicule , cum sa fac asa ceva , mai ales cu dumneata care , in 27 Mai 2019 ai exemplificat atat de elocvent si inaltzator cum este cu ... CRESTINISMUL LA ROMANI ?!? Oare pe cine-or infatisha hienele , leul....hoitul ???Deci fireste ca " ti s-a parut " mai ales ca , nicaieri in cuprinsul replicii mele nu exista nici macar un cuvant despre religie , ortodoxie sau BOR , eventual ceva care sa sugereze ca unica mea dorinta , unicul meu scop in viata din carantina , ar fi aceea de-a va atrage in capcana unei discutii savante pe teme teologice si dogmatice .Eu la viata mea , n-am fost decat " un muncitor cu sapa " dupa cum spunea un amic de-al meu cazat la Eternitatea din Iasi , pe numele sau George Toparceanu . Deci n-am legaturi nici cu ortodoxia si nici cu antiortodoxia .Oricum , iti prezint scuze pentru ... neintelegere dumitale . 2] " Dar, pe harta orașului oferită de Google nu este normal să găsești așa ceva, necum o blasfemie textuală! " Dar acea harta pe care , mai ieri alaltaieri au prezentat-o " pretenii si vecinii maghiari " , de la Budapesta nu aia din Har-Cov { pe care Google Maps n-a dorit s-o preia }, aia cum poate fi numita onorabile ? Biserica nu poate fi valoare nationala pe nicaieri pentru simplul motiv ca nu-i asta rolul ei . Rolul bisericii este printre altele , acela de-a pastra si a duce in viitor ceea ce inseamna cu adevarat o valoare nationala . Altminteri , pana si Sorinel Pustiu sau Adrian Copilu' Minune se poate considera ca-s valori nationale si n-o spun eu ci ... statisticile .Valori nationale sant aia muriti pentru acest petec de pamant numit Romania si nu BOR . Unii dintre slujbasii BOR , morti pentru credinta lor in ceva... aia DA , AIA CHIAR SANT VALORI NATIONALE . Sfintii in viata , aia nu prezinta incredere . Nea Nicule pe bune acu' , chiar asi fi interesat ce inseamna SACRU in itelegerea dumitale fara vreo conotatie batjocoritoare la adresa credintei dumitale .P.S. Cine-s Bukow sau Lebedev ?

Anonim spunea...

" Pentru că asemenea mizerii la adresa românilor, valorilor și simbolurilor lor naționale împînzesc țara începînd din decembrie 1989 și sînt patronate sau cel puțin consimțite de autoritățile marionetă ale regimului de ocupație străină din România! Pentru că propaganda antiromânească la posturi de radio și televiziune este infernală și insuportabilă. Pentru că aceasta este directiva politică!
Și, mai ales, pentru că noi toți suportăm și am uitat sau nu știm ce înseamnă demnitatea națională. " Sa-nteleg ca , pana in 1989 asemenea " mizerii la adresa romanilor " nu existau pentru simplul motiv ca , pana in 1989 nu exista decat TVR1si TVR2 plus... bulgarii ? Vorbesti despre "directiva politica " ? Ai uitat ca in 21 Decembrie 1989 USILE BISERICILOR { ma refer in special la Biserica Coltea } AU FOST ZAVORATE , NU DE CATRE SECURITATE SAU LA VREUN ORDIN AL ACESTEIA SI NICI DE-O DIRECTIVA POLITICA CI... DE CATRE PREOTUL CE-O PASTOREA ,SI-AU FOST ZAVORATE : " Cu d e la sine voie / Aiurea si obraznic " cu ar fi spus Arghezi ?!!

Nicolae Nicu spunea...

Interesant pentru mine ar fi fost să îmi spuneți pe cine înțelegeți dvs. că transfigurez prin imaginea respectivă. Adică, cine-i ”hoitul” (ha-ha-ha, hai că-i tare asta!) și cine prădătorii. Poate încercați acum. Dacă reușiți (nu e foarte greu!), promit să recunosc.

Dar, unde am afirmat eu că intenționați a mă ”atrage în capcana unei discuții savante pe teme teologice și dogmatice”? Mă refeream că poate ați dorit să mă atrageți într-o discuție care să vă devoaleze și din acest punct de vedere profilul meu personal. Repet, o putem face. Dar, dacă răsfoiți blogul de față, deja puteți înțelege că nu sînt deloc prizonierul paradigmelor conceptuale. Nu e suficient?

”Dar acea hartă pe care, mai ieri alaltăieri au prezentat-o "pretenii și vecinii maghiari" de la Budapesta, nu aia din Har-Cov {pe care Google Maps n-a dorit s-o preia}, aia cum poate fi numită, onorabile?”. Din nou vreți să sărim de la una la alta... Firește că nici aceea nu este în regulă, dar am spus în text că ”asemenea mizerii împînzesc țara”, adică asta cu catedrala nu e singura, dar nu avem cum și de ce să ne referim aici la toate celelalte flegme aruncate pe caldarîmul Patriei sub ochii impasibili ai edililor ei.

Biserica ortodoxă la români este valoare națională tocmai pentru toate rosturile ei existențiale. Uite, dacă acceptați, numesc Biserica Ortodoxă Română ”cloșca cu puii de aur”.

Ce înseamnă sacrul pentru ”credința” mea? Ei asta-i acum! Dar ce sînt eu, profesor de teologie ortodoxă?! Eu înțeleg așa: sacrul este în tot ceea ce ține de spiritualitatea inestimabilă și există în tot ceea ce nu se cuvine și nu este îngăduit a atinge, a murdări, a profana. În fiecare dintre noi există, cît de puțin, ”sacrul înconjurător”. Măcar, așa sper! Trebuie doar să îl discernem, să îl descoperim. De aceea, consider că fiecare sîntem depozitari și purtători și ai unui ”sacru personal, interior și nu numai”. Mult mai dificil de descifrat și înțeles. Foarte greu, mai ales, pentru cei înstrăinați de sine.

Nicolae Nicu spunea...

Adolf Bucow este generalul habsburgic care, în urmă cu vreo 260 de ani, pe vremea împărătesei Maria Tereza, a distrus cu tunurile aproape toate bisericile și mînăstirile ortodoxe din Transilvania - undeva între 150-200 de așezăminte de cult -, respectiv acelea care nu s-au supus legii uniației. Cu această ocazie, nebunul ăsta a ordonat și masacrarea unor sate de români ostili legii înstrăinării de credința națională.

Arhiepiscopul Pavel Lebedev al Chișinăului (a doua jumătate a Sec. al XIX-lea) este cel care, pentru a distruge învățarea și vorbirea limbii române în Basarabia anexată la Imperiul Țarist încă din 1812, a dispus colectarea tuturor cărților scrise în limba română existente în bisericile, mînăstirile, bibliotecile, școlile, instituțiile etc. din țară (unii au mărturisit că au fost confiscate și cărțile românești din casele oamenilor) și a cerut să fie făcut focul cu ele în încăperile Palatului episcopal, care au fost încălzite cu acest ”combustibil” timp de 6 ani...

Au fost zăvorîte ușile bisericilor în decembrie? O-hoo, nu am uitat! Nu am uitat și nu voi uita multe din acele zile. Dvs. de ce uitați că evenimentele acelea nu au avut un caracter doar anticeaușist, antisocialist și antirepublican? Ele au avut, pe fond, un caracter antinațional și antiortodox. Credeți că slujitorii bisericii, de la cei de rînd pînă la înalții ierarhi, nu au înțeles că neamul românesc era tîrît în revoluția necuraților? Sau acum vă așteptați și să o mărturisească?

Da, înainte de 1989 ”asemenea mizerii”, subliniez, asemenea mizerii nu existau. Că, dacă ar fi existat, făptașii le-ar fi șters cu limba! Vai mama lor ar fi fost...

Anonim spunea...

1] Parerile pot sa difere de la individ la individ deci , n-am sa marshez in a explica ce mi-a sugerat mie acea imagine ." - Asta depinde dupa facultati nea... Nicule " dupa cum ar spune feciorul lu' Balosu ! 2]" Mă refeream că poate ați dorit să mă atrageți într-o discuție care să vă devoaleze și din acest punct de vedere profilul meu personal." NU SUNT UN PROFILER ci... doar un bucurestean , ca si dumneata de altfel adica , un MITICA ! " nu avem cum și de ce să ne referim aici la toate celelalte flegme aruncate pe caldarîmul Patriei sub ochii impasibili ai edililor ei. " Cred cu tarie ca , nici macar nu ti-ai dat seama ce mare ADEVAR graita-i : TRIST DAR ADEVARAT 1001% ! 3] " . Uite, dacă acceptați, numesc Biserica Ortodoxă Română ”cloșca cu puii de aur”. Chiar si-aceasta ne-a fost FURATA , iar cand s-au indurat de ne-au inapoiat-o , nu mai era chiar intreaga deci...pana la SACRU , mai este cale lunga mai ales ca eu , am fost foarte precis in exprimare " ce inseamna SACRU in INTELEGEREA dumitale " NU IN CREDINTA DUMITALE si-am si adaugat : FARA VREO CONOTATIE . Unde insa ai dreptate , este acolo unde spui { sper ca nu-i ceva ciugulit din DEX desii...cam seamana , fara suparare } : " sacrul este în tot ceea ce ține de spiritualitatea inestimabilă și există în tot ceea ce nu se cuvine și nu este îngăduit a atinge, a murdări, a profana. " 4] Bine nea Nicule dar , chiar n-ai realizat ca imediat , instantaneu am dat cautare si-am aflat tot ce m-ar fi putut interesa despre aia doi pomeniti de dumneata ? Mai esti si bucurestean zau asa... 5] " Evenimentele " din Decembrie '89 n-au fost antirepublicane caci , daca ar fi fost asa , la ora asta am fi fost REGAT deja , in pofida dorintei " unora " iar Printul Regent s-ar numii...DUDA . ANTINATIONALE NU , ANTIORTODOXE , HOTARAT NU ! Uitasi nea Nicule de aia care stateau un genunchi rostind TATAL NOSTRU atunci cand " cineva " tragea asupa lor ? Iar antinational , fi serios , Romania n-a mai fost o natiune incepand cu 1945 cand sti si singur ce s-a intamplat !Ca atunci ne-au vandut " unii " iar dupa '89 si-au luat inapoi obiectul vanzarii , asta-i deja alta discutie pe care , nu ma-ndoiesc d e faptul ca o vei aborda dumneata ... altadata , mai ales ca azi este , 9 MAI . 6]Cu scuze umile pentru lungimea excesiva a comentariului : " Da, înainte de 1989 ”asemenea mizerii”, subliniez, asemenea mizerii nu existau. Că, dacă ar fi existat, făptașii le-ar fi șters cu limba! Vai mama lor ar fi fost... " Mare dreptate ai , adevar graita-i insa, de ce uiti ca , vorbim totusi despre ... INAINTE DE 1989 !?!

Anonim spunea...

Am o intrebare ce... pur si simpu nu ma lasa sa dorm linistit : de unde ti-a venit ideea asta aiuristica , c-asi dori sa te atrag in niste " discutii savante pe teme teologice si dogmatice " ? Ce , daca ma autoinvit in casa dumitale , ma asez la masa dumitale { REPET : NEINVITAT } , m-apuc sa critic mancarea cu care ma onorezi sau... bucatareasa care-a pregatit-o ? Nu-s maghiar omule sunt doar... MITICA !

Nicolae Nicu spunea...

Despre acea imagine din 27 mai 2019. Era a doua zi după mascarada electorală iohanno-ueistă, adică în ziua în care un concetățean al nostru era hăituit prin tot orașul pînă la penitenciar de bandele teroriste din partidele și presa nădragului nemțesc. Asistam la un spectacol macabru medieval al avortonilor societății aruncînd cu suluri de hîrtie igienică întru cumplită hulă și umilire a unui om doborît. Ce imagine oribilă într-o țară creștină a secolului XXI!, mi-am zis în acele clipe. Cu o lună în urmă, pe mai mulți dintre șacalii ăștia îi văzusem pe lîngă Patriarh și Arhiepiscopi, copleșiți de pioșenie, cerîndu-le înalților ierarhi Lumina Paștilor! Lumina lui Iisus! Ce blasfemie, ce sacrilegiu!

”Credeam ca măcar azi, în Vinerea Mare, vei lăsa dracului critica la adresa autorităților române și, în spiritul iertării sugerat de-această zi, îi vei lua la refec doar pe comuniștii chinezi”.

”Aceste rînduieli "euro-globaliste de sorginte comunistoidă" nu le-am făcut eu, ci... alții, iar pe unul taman ce I-am comemorat JERTFA /MOARTEA și... taman ce i-am SĂRBĂTORIT ÎNVIEREA!”.

Ca încheiere, îți prezint umile scuze pentru faptul de-a fi uitat să-ți reamintesc că: HRISTOS A ÎNVIAT!!!”.

”În condițiile existente, pînă și Iisus Hristos s-ar fi abținut de la înviere nu de alta, dar putea să se întîlnească pe parcurs cu vreun policeman mai scrofulos la datorie și cine știe ce mai urma!”.

Dacă ideea că toate aceste rostiri cu trimitere religioasă insinuate printre diversele dvs. comentarii pe care mi le-ați adresat în timpul din urmă au potențial provocator este ”aiuristică”, atunci nu văd de ce să nu puteți dormi liniștit. Oricum, nici în varianta inversă nu aveți motive de insomnie. Privesc încercarea dvs. ca pe o întindere de mînă, nu ca pe o culpă.

Nicolae Nicu spunea...

”Unde însă ai dreptate este acolo unde spui {sper că nu-i ceva ciugulit din DEX, deși... cam seamănă, fără supărare}: "sacrul este în tot ceea ce ține de spiritualitatea inestimabilă și există în tot ceea ce nu se cuvine și nu este îngăduit a atinge, a murdări, a profana”.".
SACRU,-Ă, sacri,-e, adj. 1. Cu caracter religios; privitor la religie, care aparține religiei. Sfînt. Foc sacru = vocație, talent. 2. Fig. Care inspiră sentimente de venerație, scump. – Din lat. Sacer,-era. It. Sacristia. (DEX, Ed. a II-a, Ed. Univers Enciclopedic, București, 1996, pag. 942).
Nu-mi dau seama ce pretindeți că aș fi ”ciugulit” din DEX. Am dat o definiție personală cît se poate de superficială a unei noțiuni – dar asupra căreia m-aș putea apleca pe parcursul multor pagini – și nu mi se pare că pot fi bănuit de plastografiere. Fără falsă modestie, aștept să recunoașteți că măcar sintagma ”spiritualitate inestimabilă” nu ați regăsit-o nici în DEX, nici în altă parte.

”Bine nea Nicule, dar chiar n-ai realizat că imediat, instantaneu, am dat căutare și-am aflat tot ce m-ar fi putut interesa despre ăia doi pomeniți de dumneata ? Mai ești și bucureștean, zău așa...”. Nu e vina mea că ați dat căutare prea tîrziu. Trebuia să o faceți înainte de a mă întreba. Dacă nu vă răspundeam, cum ați fi interpretat tăcerea mea? Dar, nu știu ce problemă aveți cu asta. Lăsați-o... Apropo, aici pe blog găsiți despre Lebedev și în articolele mele ”Adevărul istoric în „Adevărul” de acum un secol”, din 5 oct. 2013 și ”Reflecții rusești despre Basarabia”, din 26 martie 2015.

Despre lovitura de stat nu am spus că a fost o revoluție anti... și anti..., ci că a avut caracter anti... și anti... Sub puține aspecte nu a reușit. Decuparea Stemei Republicii de pe Tricolor (după tiparul contrarevoluției ungare din 1956!), tocmai asta semnifica, anume, caracterul antirepublican al infracțiunii. Astăzi, Tricolorul nu mai are o identitate inconfundabil românească. Este simbolul unei republici cu sex incert.

Anonim spunea...

NEA NICULE , ALA CARE-A DECUPAT PRIMUL , STEMA TRICOLORULUI , ALA N-AVEA MAI MULT DE DOUAZECI DE ANI LA VREMEA RESPECTIVA , DE UNDE MORTII MA-SII SA FI STIUT ALA DESPRE ...UNGARIA ANULUI 1956 CAND , NICI MACAR EU NU STIAM NIMIC PE-ATUNCI ? " Astăzi, Tricolorul nu mai are o identitate inconfundabil românească. Este simbolul unei republici cu sex incert." Daca se doreste a fi o gluma , iti spun ca-i o gluma reushita in proportie de ... cam 40% altminteri , parca vad ca , in cazul in care te vor citi niste francezi , italieni , UNGURI sau germani si , cam orice alta natzie din Europa , parca vad ca te vor da in judecata caci , cel putin in Franta , SEXUL NU-I INCERT NICI MACAR CA SIMBOL AL REPUBLICII ! Abia de curand ne-am prins si noi de faptul ca Revolutia Romana a fost d e fapt o lovitura de stat cu ceva mai multi morti decat era preconizat si asta , doar datorita coanei Wiki... pedia care , mi-a servit si mie numele si faptele alora doi : un rus si un austriac .Pe bune acu' , chiar ai invatat la vreo scoala din Romania despre astia doi ? Fii serios omule ! P.S. Aia cu "spiritualitate inestimabila " aia-i absolut magistrala si ASTA , chiar m-a convins ca esti bucurestean .Altminteri credeam ca esti de pe undeva din Maldive caci , ora pe care-o afiseaza calculatorul/tableta/telefonul dumitale inteligent , este fix ora alora din cealalata parte a lumii .Nu c-asi fi grozav de deranjat ...cu ocazia asta ma mai laud si eu cu RELATIILE , printre "vecinii " mei apropiati !Respect nea Nicule , si-ti doresc sa ai o Duminica cat mai placuta in continuare { dumneata si cine mai doresti dumneata } , precum si-o saptamana viitoare , daca se poate , cat mai profitabila din punct de vedere material caci ... d-aia muncesti !!!

Nicolae Nicu spunea...

Să mă iertați, dar dacă dvs. aveți impresia că decuparea stemei de pe Tricolor a fost făcută întîmplător și în necunoștință de cauză, atunci nu mai zic nimic. Pentru dvs. contează cine a băgat foarfeca în cîrpă? Ăla poate chiar nu era decît un puști aiurit. Dar, credeți că cine a gîndit operațiunea nu știa ce face și de ce? Nici măcar cei care împărțeau din camioane mulțimilor steaguri decupate nu aveau habar ce fac. În fine... Asta e. Ne merităm soarta.

Da, am învățat la școală despre generalul Bucow. Cred că eram prin clasa a VI-a sau a VII-a cînd profesorul de istorie, dl. Mironel, - un tip foarte haios și puțin ciudat, la vreo 35-40 de ani pe atunci, zic ciudat pentru că avea un ușor defect de vorbire cînd rostea unele cuvinte, se împiedica în prima lor silabă pe care era nevoit să o repete, și căruia noi, elevii, îi spuneam, pentru că rima cu Mironel, ”profesorul Paganel” (după numele unui personaj din serialul de televiziune pentru copii și tineret ”Căpitanul Val-Vîrtej”, interpretat de actorul Cornel Popa, serial în care mai apăreau, între alții, actorii Dem Savu - Căpitanul V-V și Nicolae Gărdescu, în rolul Baronului Münchhausen - vă mai amintiți?). Profesorul acesta era tobă de istorie și se ținea prea puțin de manualul școlar, dezvoltînd și predîndu-ne lecțiile după o metodă personală, în care de bază pentru el erau aspectele mai puțin cunoscute ale evenimentelor istorice și mai puțin abordate în programa școlară, detaliile și chiar picanteriile legate de oameni și epocile în care au trăit. Îmi aduc aminte că dl. profesor era ploieștean și susținător înfocat al echipei de fotbal Petrolul Ploiești, dîndu-ne amănunte despre jucători - pe atunci Petrolul era una dintre marile echipe ale țării, fusese campioană națională cu cîțiva ani în urmă, bătuse marele Liverpool cu 3-1, așa că noi, elevii săi, deși eram trup și suflet pentru Dinamo, Rapid sau Steaua, știam de la profesorul de istorie cam tot ce puteam ști despre portarul Mișu Ionescu, despre Mocanu, Grozea sau Decu Crîngașu, despre Nae Ionescu, Dincuță, frații Dridea și alții. De la acest profesor am aflat pentru prima dată despre faptele generalului austriac Bucow, ca și despre cele ale generalul polonez Bem, conducător al armatei revoluționare maghiare din Transilvania în timpul Revoluției de la 1848. Ambii, rămași în istoria românilor ca satrapi sîngeroși.

Despre Arhiepiscopul rus Pavel al Chișinăului am aflat pe parcursul lecturilor mele de istorie de-a lungul timpului. Pagina aceea din ziarul ”Adevărul” din 1913, la care făceam referire, în care se vorbea despre acest personaj odios al istoriei Basarabiei ocupată de țariști, am găsit-o prin anii 70 în casa bunicii materne, fixată pe spatele unui tablou cu fotografii vechi, de familie. Firește, pe parcursul timpului, am aprofundat oarecum cunoașterea subiectului.

Mulțumesc de urări, reciproca! (Locuiesc în București, dar lucrez la calculator adesea la ore mici).

Anonim spunea...

Ma felicit pentru ideea de-a va vizita blogul in aceasta dimineatza caci , cu aceasta ocazie , am vazut ca si dumneavoastra sunteti un adept al conspiratzionismului mondial care conspirationism... are ce are cu Romania ! In plus , am si aflat ceva informatii despre dl. Mironel care domn , daca ar fi dat astfel d e " informatii " elevilor de clasele VI-VII in anii '50-'60 , minim zece metrii de " CANAL " ar fi fost executati de catre el personal . Te contrazic nea Nicule : NU NE MERITAM SOARTA ASA CUM NICI UN POPOR NU SI-O MERITA insa... chiar n-am chef sa ma apuc acum d e argumentatii deci... o las pe altadata ." (Locuiesc în București, dar lucrez la calculator adesea la ore mici)." Pacat , mi-ai stricat placerea de-a ma lauda " vecinilor " cu ... relatiile pe care le am !