miercuri, 3 iunie 2020

Coronavite (8)

     În legătură cu eforturile echipei de cercetători de la Centrul de Terapii Genice și Celulare OncoGen al Spitalului Clinic Județean de Urgență "Pius Brînzeu" din Timișoara pentru crearea vaccinului românesc împotriva infecției cu COVID-19 (SARS – CoV-2), aspect la care am făcut referire în textul anterior, se cuvine să spun că, între timp, unitatea timișoreană a anunțat că a semnat un parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din Capitală, în scopul continuării cercetărilor pentru realizarea vaccinului antiviral. Parteneriatul vine în urma adjudecării comune a unei proceduri organizate de Ministerul Educației și Cercetării pentru atribuirea experimentului științific, cu o miză bugetară alocată în valoare de 3,5 milioane de lei. Astfel, noile condiții fac posibilă dezvoltarea cu succes a tehnologiei create de echipa Centrului OncoGen pentru sintetizarea și obținerea unui vaccin românesc împotriva COVID-19, într-o perspectivă mai sigură și poate mai apropiată.

     Revenind la ceea ce spuneam în textul precedent, anume că la începutul lunii februarie Centrul OncoGen a făcut primele demersuri către autorități să sprijine această inițiativă științifică, deducem că cercetările în privința găsirii unui vaccin împotriva COVID-19 fuseseră demarate încă din luna ianuarie, ca să nu spun chiar mai devreme. Aceasta înseamnă că încă de la începutul anului specialiștii centrului de cercetări medicale de care vorbim erau la curent cu apariția în China a noului coronavirus, cu potențialul său pandemic și, prin urmare, cu pericolul letal pe care îl reprezenta pentru populație. De bună seamă că nu doar complexul spitalicesc de la Timișoara era la curent cu situația apărută în China la sfîrșitul anului trecut, ci toate celelalte instituții medicale județene din țară erau deja în cunoștință de cauză. Prin urmare, este de bun simț să considerăm că guvernanții știau și ei, mai firesc să credem că, de fapt, ei au fost primii din România care au știut, lucru firesc de altfel. Această supoziție am susținut-o încă de la primul episod al acestui material publicistic și am tot subliniat-o pe parcursul său.

     Iată însă că zilele trecute a apărut în presă și dovada concretă a ceea ce, în rînd cu mulți alți concetățeni ai noștri, doar intuiam. Președintele Klaus Iohannis și guvernul său au știut oficial despre virusul ucigaș încă din data de (atenție!) 6 ianuarie. Informația a apărut pe mai toate saiturile de știri, poate fi găsită și aici: https://www.capital.ro/s-a-aflat-adevarul-iohannis-stia-despre-coronavirus-haos-pe-scena-politica.html Dacă la data de 6 ianuarie guvernanții au primit din surse diplomatice proprii informarea despre noul coronavirus, în condițiile în care, se știe, cu două zile în urmă autoritățile chineze notificaseră OMS, conform procedurilor internaționale, asupra problemei apărute, este de netăgăduit că autoritățile române au avut pe masă înștiințarea oficială de trebuință în timp real. Ca detaliu, dar deloc neimportant, să ne amintim că presa chineză, citată de media internațională, relata încă din cursul lunii decembrie despre apariția în Wuhan a unor cazuri de sindrom respirator acut sever (SARS) necunoscut pînă atunci.

Însă, în timp ce criza sanitară se extindea cu repeziciune în toată lumea, ajungînd în luna februarie să devasteze majoritatea statelor europene, la noi, iohaniții și orbanlîii nădușeau în efortul de a provoca alegeri anticipate și de a pune americănește genunchii pe grumazul PSD-ului. Asta era grija și preocuparea lor. Astea le sînt și acum rosturile politice existențiale, dacă puteți crede! Cel puțin președintele Iohannis a făcut din adversitatea declarată față de pesediști o fixație. Omul acesta nu poate înțelege nici după șase ani de cotroceală că are datoria morală de a fi președintele tuturor cetățenilor țării, inclusiv al pesediștilor, că îi revine rolul constituțional de mediator politic, nu de partizan politic, de a fi un factor de echilibru social, nu un dezbinător al societății! Omul acesta nu e un președinte veritabil, e doar un nechezol.

     Îmi reafirm, dar, opinia că pentru lipsa flagrantă de promptitudine și fermitate în luarea măsurilor de prevenție națională epidemiologică și pentru toate manifestările de iresponsabilitate și incompetență politică în gestionarea crizei sanitare, guvernanții ar trebui cercetați sub aspectul comiterii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, cu consecințe foarte grave asupra sănătății și vieții cetățenilor, dar și asupra relațiilor interumane și activităților economico-sociale. Pentru toate acestea, ei poartă și o grea răspundere morală și politică. Faptul tot invocat că și autoritățile altor state s-au dovedit șovăielnice și incompetente în contextul unei situații pandemice nemaiîntîlnite, nu poate fi considerat o circumstanță atenuantă.

Va urma

4 comentarii:

Anonim spunea...

Pai vezi , fix ceea ce spuneam si eu ceva mai inainte ! Spui matale ceva despre 3,5 milioane de... LEI ? Pai la altii s-au investit { caci chiar asta inseamna : INVESTITIE } tot 3,5 dar de MILIARDE DE EURO , DOLARI sau LIRE STERLINE si vrei ca aia cu-atata purcoi d e bani s a nu gaseasca nimic iar noi romanii , in special aia de la " Ioan Cantacuzino " cu doar 3,5 milioane de LEI...sa descoperim apa calda ? Spui matale ceva despre Klaus Werner Johannis . N-ar fi fost rau daca tipul ar fi macar NECHEZOL { chiar nu era rea deloc si era... baubila daca ne-amintim si de MENADO } insa neamtul este doar paine arsa , macinata si folosita ... tot pe post de " cafea " . Eu personal consider ca , pentru aducerea in spatiul public a acestui bivol teutonic vinovati sant fostii USL-isti : Victor Ponta , Crin Antonescu , Daniel Constantin . Pai , chiar nu stia Basescu de ce l-a respins atunci cand l-au propus acesti " trei crai d e la rasarit " ca Prim Ministru pe... primarul din Sibiu ? Cine stia de asta atunci in afara acuzatiilor ca acel Forum condus de el era... continuatorul unui "forum " nazist ? Tocmai Traian Basescu sa nu fi stiut , sa fim seriosi ?! Insa , referindu-ma la grija neamtului si-a lui Orban pentru grabirea alegerilor care l-au facut pe Johannis sa nu ia in considerare avertismentele alora de la inteligence facute inca din Ianuarie , am sa-ti mai servesc o monstra de ... cel putin stupizenie politicianista insa , de data aceasta venita din Italia , tara europeana cea mai afecatata d e virus . In Februarie 20... 20 la SAN REMO s-a desfasurat Festivalul de Muzica Usoara atat de cunoscut lumii si , s-a desfasurat cu casa inchisa in sensul ca nu mai gaseai bilete decat cel mult " in picioare " iar pentru alea , trebuia musai sa ai o relatie fie la Guvern fie in Mafie .In Februarie pe cand pandemia deja zburda prin Europa , Giuseppe Conte { Presedintele Italiei are un rol mai mult decorativ } a permis , in ciuda tuturor avertismentelor alora care-l consiliau pe probleme d e sanatate publica , a permis desfasurarea Festivalului si mai mult a lasat ca viata sa mearga dupa tipicul macaronarilor . Rezultatul s-a vazut .Si bivolul sasesc si macaronarul au facut aceleasi " greseli " { unul datorita dorintei de-a fi furer-ul Romaniei iar celalalt pentru ceva mai prozaic : BANII } si te-ntreb coane Nicu , chiar crezi ca vreunul din astia doi vor plati in vreun fel pentru lipsa de atentie asupra a ceva ce s-a dovedit a fi mortal , a ceva ce era scris in fisa postului ocupat ? Sa fim seriosi . Unul va fi ridicat in slavi pentru faptul de-a fi obligat oamenii sa stea arestati la domicilii iar celalalt , pentru ca a adus Italiei , banii pe care ulterior i-a cheltuit cu inmormantarile ! Vezi dumneata , asta este doar unul din motivele pentru care n-am empatizat cu ... necazurile macaronarilor .

Anonim spunea...

Inainte sa uit asta ! Mi-amintesc ca , prin final de Februarie , inceput de Martie , Tudor Barbu la B1TV sau Radu Tudor de la A1 au facut un reportaj despre COVID 19 { spuneau ei }" preluat in direct din Wuhan " iar unul dintre ei { nu-mi amintesc care desii ma gandesc la Tudor Barbu caci , al stiu in stare de chestii dintr-astea ca fost PP-DD-ist } spunea la un moment dat privind interventia armatei in Wuhan ca : "- SE AUD IMPUSCATURI ." Asta , plus alte imagini cu oameni care se prabuseau pur si simplu pe strazi in China ... asta a insemnat inceputul si la noi dar si-n intreaga lume , a acestei uriase manipulari media despre " ceva " despre care nimeni , niciodata , n-a afirmat ca nu exista... exceptandu-l pe Putin , Lukasenko , Donald Trump si... KLAUS WERNER JOHANNIS . Trage singur concluziile care-i " cafea veritabila " si care-i NECHEZOL in povestea asta !

Nicolae Nicu spunea...

Eu l-am numit ”nechezol” referindu-mă la comportamentul său politic discriminant, neadecvat demnității supreme și rolului esențial pe care le are în stat și societate în calitate de Președinte al Republicii. Nu are legătură cu covidul și manipularea media de care vorbiți. El și-a manifestat fățiș, fără nici o reținere, comportamentul politic discriminant încă de la instalarea în funcție în 2014, menținîndu-și năravul în toți acești ani pînă în prezent. Și, și-l va menține pe mai departe, după cum vedem. Căci, după cum spune românul, năravul din fire n-are lecuire. Mai ales că are o vîrstă de-acum și, tot potrivit înțelepciunii populare, nu mai înveți cal bătrîn în buiestru.

Anonim spunea...

Ce zici de asta ?
Contele de Saint Germain
" Un urias secret rasufla printr-un por: se cauta deja succesor pentru Klaus Iohannis " Si-or fi dat seama si "aia " , de acest mare adevar pe care-l citezi dumneata din " intelepciunea populara " ?