vineri, 14 mai 2021

România cosmonistă

 40 de ani de la cucerirea Cosmosului de către astronautul român 

Dumitru Prunariu

”În perioada 14-22 mai 1981, am efectuat la bordul navei cosmice Soyuz-40 şi al laboratorului spaţial Saliut-6 un zbor cosmic cu o durată totală de 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute. Pe timpul zborului, am efectuat mai multe experimente ştiinţifice din domeniul astrofizicii, al studiului radiaţiilor cosmice, al tehnologiilor spaţiale, al medicinei, biologiei şi psihologiei, experimente gîndite şi proiectate în cea mai mare parte de specialiştii români.

Prin efectuarea acelui zbor cosmic, devenit istoric, sînt al 103-lea pămîntean care a ajuns în spaţiu, iar România este a noua ţară din lume care şi-a promovat capacitatea ştiinţifică în spaţiul extra-atmosferic prin intermediul unui cosmonaut propriu”. Dumitru Prunariu.


Decret Prezidențial: „Se conferă Titlul de Onoare Suprem Erou al Republicii Socialiste România locotenentului-major Dumitru Prunariu, cosmonaut-cercetător din Armata României, pentru îndeplinirea cu succes a misiunii cosmice Soyuz-40”.

Nicolae Ceaușescu, Președintele Republicii Socialiste România. 23 mai 1981.


Participarea României, în urmă cu patru decenii, la programul spațial sovietic a reprezentat nu doar expresia incontestabilă a înaltului standard tehnico-științific atins de ingineria românească în anii construcției socialiste, ci și un act absolut și inegalabil de mîndrie națională.

Niciun comentariu: