vineri, 7 mai 2021

Testul ”pisiar” (PCR ) 100

 8 Mai 1921

100 de ani de la crearea PARTIDULUI COMUNIST ROMÂN

     Indiferent de natura împrejurărilor istorice în care s-a produs și a interpretărilor mai mult sau mai puțin obiective, crearea la 8 Mai 1921 a Partidului Comunist Român a reprezentat un moment de referință epocală în viața politică a României. Ea marchează emanciparea organizatorică și doctrinară la scara României reîntregite a unei formațiuni de stînga autentice preexistente (Partidul Socialist, descendent al mai vechiului Partid Social-Democrat al Muncitorilor din România, produs la rîndul său al sintetizării structurale a cercurilor socialiste din a doua jumătate a sec. XIX). Este vorba, așadar, despre un proces istoric evolutiv firesc și necesar al creșterii și maturizării clasei muncitoare și celorlalte clase și categorii productive ale societății, al conștientizării integrate a rolului, drepturilor și idealurilor lor sociale, politice și naționale. 

     Partidul comunist s-a născut astfel din necesitatea existenței unei forțe politice legitime de organizare, coordonare și reprezentare progresistă a comunităților muncitoare din societatea românească.  Firește, apariția P.C.R. în urmă cu un secol era în același timp și o reverberație organizatorică a unui curent social-politic care se afirma în acei ani la scară internațională, o expresie a simpatiei și solidarității intuitive a muncitorimii române cu lupta de eliberare din sclavia capitalistă a proletariatului din Rusia și de pretutindeni.

     Dincolo de erorile conceptuale din perioada interbelică afirmate în raport cu interesele legitime de integritate ale statului național unitar român– erori comise în condiții de ilegalitate funcțională și sub conducerea unor alogeni impuși de Komintern –, P.C.R. s-a dovedit de-a lungul deceniilor existenței sale o instituție națională a temeiniciei, progresului și competenței organizatorice și de conducere incontestabile a societății românești, un regizor de inegalabil succes al marilor realizări economice și sociale, politice și diplomatice, culturale și sportive ale poporului român obținute, practic, în toate componentele existențiale pe care România le-a cunoscut pînă în 1989 pe harta lumii. Salutări revoluționare tuturor !



 

     ”Niciodată în România n-a existat un alt partid politic cu o istorie atît de bogată și glorioasă care să fi luptat și să fi realizat atîta pentru binele poporului român, pentru măreția națiunii noastre. Partidul nostru s-a născut și a crescut o dată cu proletariatul, destinul său este strîns legat de cel al clasei muncitoare, țărănimii și intelectualității, al întregului popor.

     Partidul Comunist Român este continuatorul luptelor seculare duse de poporul nostru pentru neatîrnarea țării, pentru formarea națiunii române și a statului unitar, pentru accelerarea progresului social și înaintarea României pe calea dezvoltării economice și civilizației”.

       Nicolae Ceaușescu,
Secretar-general al Partidului Comunist Român, Președintele Republicii Socialiste România.


La Aniversarea Partidului

Izvoarele din munte își murmură cadența,

Detună primăvara în codrii cei bătrîni –

Noi în Partid, de-a pururi, vedem Independența

Și demnitatea sacră de-a ne numi români.

 

Azi izbucnește viața în clopote florale,

Iar drumul transhumanței legende îl deschid –

Tezaurele firii sînt iarăși ale tale,

Iubita noastră Țară, vegheată de Partid.

 

Partidul este luptă, Partidul este pace,

Partidul e Armata de strajă la hotar,

El este omul simplu stăpîn pe tot ce face

Și e mulțimea vastă, gîndind vizionar.

 

Partidul este dreptul de a ne crește pruncii

În gloria străbună, la timpul viitor,

El este garanția că rodul viu al muncii

Rămîne-n patrimoniul întregului popor.

 

În fruntea lui se află un om ca o făclie,

Eșarfa Tricoloră îi freamătă pe piept,

Istoria îl trece în cronici pe vecie,

El simte românește, e brav și înțelept.

 

E ctitor de mîndrie și slavă preacurată,

În dialog cu Țara și cu destinul ei,

Efigia îi este în aur încrustată

În Epopeea sfîntă a puilor de lei.

 

Acum, cînd Națiunea în strai de primăvară

Va celebra prin fapte nucleul ei vital,

Noi vom ura din inimi, în zi aniversară:

Trăiască-n veci triada Partid, Popor și Țară!

Trăiască Ceaușescu, Erou Național!

                                                              

                                                                                        Corneliu Vadim Tudor


Niciun comentariu: