Îmi amintesc cu cîtă emoţie şi mîndrie naţională urmăream în zilele lui mai, 1981 - o, tempora! – aventura spaţială a tînărului nostru cosmonaut, Dumitru Prunariu, primul român din istorie care a zburat în Cosmos! Bucureştii erau scăldaţi în revărsarea unui soare generos, aşa încît, forfota trebăluindă a locuitorilor săi era o implicită etalare estivală. Succesiunea vestimentară stradală atrăgea atenţia nu doar prin coloristica sa exuberantă, optimistă, ci şi prin ineditul tematic al imprimeurilor, inspirat de cele două mari evenimente ale anului, care implicau prin interes public şi prestigiu internaţional numele României: Zborul primului român în Cosmos, Dumitru Prunariu, şi a XI-a ediţie a Jocurilor Mondiale Universitare de Vară de la Bucureşti, care urma să înceapă în iulie. Da, pe atunci, România era un stat semnificativ al lumii...
„Se conferă Titlul de Onoare Suprem Erou al Republicii Socialiste România locotenentului-major Dumitru Prunariu, cosmonaut-cercetător din Armata României, pentru îndeplinirea cu succes a misiunii cosmice Soyuz-40”. 23 mai 1981.
„Prezidiul Sovietului Suprem al U.R.S.S. decernează titlul de Erou al Uniunii Sovietice, Ordinul Lenin şi Medalia Steaua de Aur, locotenentului-major Dumitru Prunariu, cosmonaut al Republicii Socialiste România, pentru misiunea cosmică Soyuz-40, îndeplinită cu succes”. Mai, 1981.
„În martie 1978 am devenit ofiţer activ, primind gradul de locotenent-major în cadrul aviaţiei militare române, şi am fost trimis în misiune în Orăşelul Stelar de lângă Moscova pentru a efectua pregătirea completă de specialitate necesară realizării unui zbor cosmic. Obţinînd note maxime la examenele finale de calificare pentru zborul cosmic, după trei ani de pregătire complexă, am fost repartizat în echipaj cu cosmonautul rus Leonid Popov şi declaraţi echipaj principal pentru zborul cosmic comun.
Astfel, în perioada 14-22 mai 1981, am efectuat la bordul navei cosmice Soyuz-40 şi al laboratorului spaţial Saliut-6 un zbor cosmic cu o durată totală de şapte zile, 20 de ore şi 42 de minute. Pe timpul zborului, am efectuat mai multe experimente ştiinţifice din domeniul astrofizicii, al studiului radiaţiilor cosmice, al tehnologiilor spaţiale, al medicinei, biologiei şi psihologiei, experimente gîndite şi proiectate în cea mai mare parte de specialiştii români.
Prin efectuarea acelui zbor cosmic, devenit istoric, am ajuns să fiu al 103-lea pămîntean care ajunge în spaţiu, iar România devine a noua ţară din lume care îşi promovează capacitatea ştiinţifică în spaţiul extra-atmosferic prin intermediul unui cosmonaut propriu”.
(Fragment de text preluat de pe pagina electronică personală a domnului Dumitru Prunariu, www.prunariu.org).
Pentru meritele şi contribuţiile excepţionale aduse la dezvoltarea cercetării ştiinţifice în domeniul aerospaţial, românul Dumitru Prunariu a fost onorat cu numeroase titluri şi distincţii interne şi internaţionale, între care se numără Ordinul "Steaua României în gradul de Mare Ofiţer pentru activitatea profesională”, decernat în anul 2000, Medalia "Iuri Gagarin" a Federatiei Astronautice Internationale, acordată în anul 1982, Medalia de aur "Hermann Oberth" a Societăţii Germane de Rachete "Hermann Oberth - Wernher von Braun", decernată în anul 1984, Titlul de Doctor Honoris-Causa al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca etc.
Luna trecută, Dumitru Prunariu a fost decorat la Moscova, alături de numeroşi exploratori ai spaţiului din alte ţări, de preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la primul zbor al omului pe orbită extraterestră.
Dumitru Prunariu a îndeplinit diferite funcţii şi demnităţi, de la aceea de ofiţer inginer în cadrul Comandamentului Aviaţiei Militare, Director general al Aviaţiei Civile şi preşedinte al Agenţiei Spaţiale Române, pînă la acelea în diplomaţie, ca ambasador al României în Federaţia Rusă şi de preşedinte al Consiliului ONU pentru ne-militarizarea spaţiului cosmic. În prezent, cosmonautul român are gradul de general în rezervă.
Inginer cosmonaut, G-ral (r) Dumitru Prunariu |
2 comentarii:
Un articol reușit! Bravo, d-le Nicu!
Si poate este unul din acei oameni carepoate azi cine stie ce pensie au in timo ce smecherii si manelistii conduc "mertane si bmwuri.
Este trist ca valoarea romanilor este deseorii apreciata in exterior decat in interior.Am colegi care au fost olimpici la matemtatica si informatica s care acum castiga bine in Europa de Vest,Canada sau SUA.Atata timp cat scara valorilor va fi rasturnata inca in Romania oameni ca Prunariu sint un castig imens pentru omenire ,doar atat.......Traiesc in Germania sint sint extrem de fericit cand vad ca la Universitatea din Frankfurt avem asistent universitari ca nemtii apreciaza munca simpla a lucratorului sezonier roman dar parca si tara asta se "strica" cand dintr-o masina luxoasa se aude o manea si un smecher ras in cap trece pe langa tine
Trimiteți un comentariu