vineri, 9 septembrie 2011

Cathedral Plaza – între furie şi neputinţă

Comunicat de Presă al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti, preluat din ediţia online a ziarului „Tricolorul” din 9 septembrie a.c. - http://www.ziarultricolorul.ro/.
 
Comunicatele şi ieşirile publice din ultima perioadă ale dezvoltatorului proiectului ilegal Cathedral Plaza dovedesc furia şi neputinţa acestuia. Furie pentru că gigantica înşelătorie numită Cathedral Plaza a fost desfiinţată de instanţele de judecată irevocabil, fără altă posibilitate de atac, iar „combinaţia” încropită cu primarul Sectorului 1, arhitecta şefă a aceluiaşi sector (exercitînd fără drept această funcţie) şi cu larga oblăduire a unor instituţii sau persoane puse în slujba banului, nu a interesului public, nu a reuşit. Neputinţă pentru că, iată, a constatat că nu totul şi nu toate sînt de cumpărat, indiferent de „Ofer”-ta şi banii puşi la bătaie pentru a salva ceea ce nu trebuie salvat: o construcţie fără trecut, prezent sau viitor, o fantomă ce nu poate fi intabulată în mod legal, nu poate fi vîndută, branşată la utilităţi, autorizată să funcţioneze, o clădire periculoasă prin existenţa sa ilegală şi nepotrivită.

Furia şi neputinţa nasc violenţă, fie şi numai verbală, astfel încît beneficiarul acestui proiect ilegal s-a năpustit pe rînd asupra Justiţiei, calificînd-o ca inconsecventă, deşi singura decizie favorabilă acestuia a fost cea de la Ploieşti, anulată ulterior de Curtea de Apel Suceava, apoi asupra primarului general Sorin Oprescu şi, nu în ultimul rînd, asupra bucureştenilor, pe care îi ameninţă că vor plăti ilegalitatea comisă chiar de acest dezvoltator. Adică el a încălcat legea, iar alţii să plătească. Nu suflă nici un cuvînt însă despre declaraţia notarială prin care s-a angajat să nu solicite despăgubiri de la primarul Sectorului 1, acesta anticipînd la vremea respectivă (anul 2006, anterior autorizării nelegale) că lucrurile ar putea să ia o întorsătură proastă pentru proiectul ilegal.

Evident că după constatarea emiterii nelegale a autorizaţiei de construire şi după validarea acestei decizii de nu mai puţin de 6 ori, prin alte decizii irevocabile, nici nu se poate pune problema unei răspunderi a primarului Sorin Oprescu (care nu a dat niciodată vreun act de aprobare privind această construcţie ilegală) şi cu atît mai puţin a cetăţenilor din Bucureşti. Cel sau cei care ar trebui să plătească sînt, în realitate, alţii, şi anume cei care au comis cu adevărat un abuz în serviciu, prin emiterea sau susţinerea unui act ilegal: primarul Sectorului 1, fosta arhitectă şefă de sector, fostul arhitect al Capitalei, cei doi primari generali anteriori, şeful Inspectoratului Teritorial în Construcţii Bucureşti, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi, nu în ultimul rînd, persoanele care au înregistrat ilegal în Cartea Funciară o construcţie fără autorizaţie valabilă. Arhiepiscopia Romano-Catolică a formulat, de altfel, Plîngeri Penale împotriva celor mai importanţi jucători din acest meci al fraudei, iar în prezent unele instituţii s-au autosesizat şi desfăşoară anchete proprii privind faptele funcţionarilor, dispunînd ele însele sesizarea organelor de cercetare penală.

În aceste condiţii, apare şi neputinţa de a mai cumpăra oamenii şi riscul tot mai mare pe care nimeni nu mai vrea să şi-l asume: fraudă în folosul societăţii Millennium Building Development. Iar dacă primarul general a somat firma Millennium Building Development să desfiinţeze construcţia ilegală, o astfel de acţiune este de lăudat, dovedind bărbăţie şi corectitudine, întrucît o construcţie ilegală nu poate să existe, iar primarul are obligaţia aducerii la îndeplinire a legii, şi nu a tolerării încălcării acesteia. Marota vînturată cu obstinaţie că primarul general ar discrimina acest dezvoltator este contrazisă chiar de afirmaţiile sale, în sensul că are investiţii de peste jumătate de miliard de euro în Bucureşti. Ori singura investiţie cu probleme este cea ilegală: Cathedral Plaza.

De asemenea, cealaltă idee fixă, privind neîncrederea investitorilor, este contrazisă de realitatea prezentă. Investiţiile există, la alte clădiri nu sînt probleme, infrastructura se dezvoltă. Această politică proastă de atragere a simpatiei prin milă nu poate să păcălească pe nimeni. Cu toate acestea, sfidarea şi încălcarea legii continuă. Chiar şi în acest moment se desfăşoară, pe ascuns,  lucrări la clădirea ilegală şi pretins finalizată. Deşi avem numeroase înregistrări video şi declaraţii a zeci de persoane care văd zilnic că în interiorul clădirii continuă se se lucreze, în mod ilegal, Inspectoratul Teritorial în Construcţii Bucureşti îşi trimite angajaţii numai la ore la care pot constata că nu există activitate, iar aceştia nu consemnează niciodată care este stadiul de execuţie a lucrărilor, pentru a nu exista mărturii scrise şi repere concrete între datele la care se efectuează respectivele „controale” şi care ar dovedi incontestabil că se lucrează. Probabil că această instituţie este, alături de primarul Sectorului 1 (care exercită noi acţiuni în Justiţie, legat fiind de angajamentul de fidelitate asumat o dată cu emiterea autorizaţiei nelegale şi, poate, de teama de a nu fi făcut răspunzător material de prejudiciile aduse), singura care a rămas pe redutele MBD, iar supravieţuitorul adaptat la orice guvern, care conduce aceasta instituţie, va răspunde pînă la urmă pentru protecţia dată acestor infractori.

Şi, pentru că Millennium Building Development nu are de luat bani, ci de dat bani, Arhiepiscopia Romano-Catolică va face demersurile necesare pentru recuperarea cheltuielilor de judecată şi a daunelor produse în cei 5 ani de procese şi va acţiona astfel încît cei cu adevărat vinovaţi să răspundă în faţa Justiţiei pămîntene, înainte de a răspunde şi în faţa celei divine. În prezent, sînt deja cercetaţi penal inspectorii Inspectoratului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă, pentru întocmirea unui proces verbal antedatat, şi lucrătorii de Carte Funciară, care au intabulat nelegal autorizaţia anulată. Aviz amatorilor!

ARHIEPISCOPIA ROMANO-CATOLICĂ  BUCUREŞTI

2 comentarii:

bogdan spunea...

Să-i ajute Dumnezeu pe catolici, să se rezolve cu construcția ilegală!

bogdan spunea...

Vești noi: https://theologhia.wordpress.com/2011/07/17/cathedral-plaza-noul-goliat/