luni, 11 aprilie 2011

La 50 de ani de la cucerirea Cosmosului...


12 aprilie 1961-12 aprilie 2011. 50 de ani de la primul zbor în Cosmos al unei fiinţe umane, pe orbită extraterestră. Numele temerarului pămîntean, rusul Iuri Gagarin, cosmonaut sovietic. Vîrsta, 27 de ani. Nava cosmică, Vostok-1. Durata zborului, o oră şi 50 de minute.
După istoricului său zbor, Iuri Gagarin a devenit una dintre cele mai cunoscute personalităţi ale lumii, popularitatea sa atingînd cote fără precedent. A fost declarat şi înnobilat cu titlul de Erou al Uniunii Sovietice şi a fost decorat cu numeroase ordine şi medalii ale ţării sale, precum şi premiat de guvernele şi instituţii ştiinţifice ale altor state ale lumii.
Momentul lansării navei Vostok-1,
la 12 aprilie 1961, cu Iuri Gagarin la bord

În mod nefericit şi consternant, pe 27 martie 1968, la doar 34 de ani, Iuri Gagarin îşi pierdea viaţa, ca o ironie a destinului, la manşa unui avion de vînătoare MIG-15, alături de copilotul său, Vladimir Sereghin, în urma unui accident cauzat, probabil, de o eroare de pilotaj. De altfel, dosarul tragicului său accident de avion a fost declasificat de autorităţile ruse abia... zilele trecute, cu prilejul apropiatei aniversări a primului zbor cosmic al omului.

Iuri Gagarin

Reamintesc, ca un fapt poate la fel de interesant, că prima fiinţă pămînteană care a călătorit în Cosmos nu a fost omul, ci... cîinele! Mai exact, o căţea. Se numea Laika şi a fost trimisă, experimental, pe orbită extraterestră de sovietici, în octombrie 1957. Din nefericire, ea nu a rezistat zborului cosmic. Acolo sus, mai aproape de Dumnezeu, Laika a făcut sacrificiul suprem pe altarul ştiinţei umane, devenind un heruvim patruped, protector, poate, al omului cosmonaut.

Laika, prima fiinţă pămînteană în spaţiul cosmic
(1957)
De atunci, de la primele zboruri pămîntene în spaţiul cosmic, de acum o jumătate de veac, omenirea a încercat şi a rezolvat multe dintre necunoscute sale într-ale cunoaşterii şi chiar vieţii extraterestre, trimiţîndu-şi navele de cercetare ştiinţifică în spaţiul interplanetar, păşind pe Lună, sau locuind el însuşi, luni şi ani, în Cosmos, pe o staţie orbitală construită cu priceperea şi mîinile sale. Este ciudat şi deprimant deopotrivă că, pe de altă parte, el, omul, şi-a rezolvat, în tot acest timp, atît de puţin din problemele şi necunoscutele vieţii, în primul rînd ale vieţii sociale şi posibilităţilor decente de trai, aici acasă, pe Pămînt. Aici, acasă, încă se moare, sau se moare din nou după multe decenii, de foame şi de neîngrijire sanitară...  

4 comentarii:

Augustin Radescu spunea...

Daca a fost comunist, si sovietic pe deasupra, nu prezinta interes. Hai sa vedem cite televiziuni dedica mai mult de 15 secunde acestui jubileu!

Nicolae Nicu spunea...

Este pertinentă observaţia ta, Augustin.
Mai mult decît atît, nu mi se pare deloc o coincindenţă faptul că tocmai în aceste zile, să observăm, presa de la noi şi, sigur, nu numai de la noi (ceea ce dovedeşte, însă, încă o dată că presa română nu e decît o presă marionetă) face mult caz şi zgomot pe marginea aşa-ziselor desecretizări ale dosarului american al... extratereştrilor hominoizi, de la începutul anilor 1950.

Repet, tocmai acum. De ce? Evident, pentru a deturna atenţia opiniei publice de la adevăratul subiect ştiinţific de presă al acestor zile - semicentenarul istoricului zbor extraterestru al cosmonautului sovietic (comunist) Iuri Gagarin - subiect de presă util, în primul rînd, îmbogăţirii culturii generale a tinerilor şi corectei lor percepţii asupra realizărilor, potenţialului excepţional şi viabilităţii depline a fostei organizări politice a statelor din această parte a lumii... Dacă această realizare excepţională nu aparţinea Uniunii Sovietice (Rusiei), comuniştilor adică, presa ar fi fost ocupată o lună de zile cu marcarea evenimentului şi apologia capitalismului victorios. Aşa, o dă din colţ în colţ, doar-doar o trece neobservat momentul şi ne-om lăsa preocupaţi şi azi de tîmpeniile îndobitocitoare pe care ni le serveşte ea, zi de zi, sub instrumentarea şi controlul CNA-urilor locale şi a celor mondiale.

Chestia asta e după cunoscutul principiul cinic al branşei presei manipulatorii sau, pur şi simplu, al presei pentru presă, principiu care spune "nu lăsa un adevăr să strice o ştire bună". În cazul din aceste zile, la care ne referim, principiul pare a fi parafrazat, şi anume "fă o ştire proastă, pentru a pierde un adevăr bun". Da, da. S-o creadă EI!

P.S. - Peste exact o lună, România va aniversa, şi ea!, un moment de referinţă în istoria cosmonauticii. 30 de ani de la zborul primului român în Cosmos, în persoana lui Dumitru Prunariu. Să vedem, cum se va marca de către presa română acest eveniment excepţional, această realizare de mare prestigiu a României socialiste.

Va avea presa puterea de caracter, nobleţea şi probitatea profesională să o facă? Poate, dacă îi vor permite autorităţile regimului politic şi, poate, numai cu surdina aferentă...

Nicolae Nicu spunea...

Erată: "sub instrumentarea şi controlul CNA-urilor locale şi celor mondiale"...

Messe spunea...

Sa stiti domnule Nicu ca cel mai citit saptaminal german "Spiegel" a dedicat mai multe pagini lui Gagarin iar televiziunea ARD a prezentat la stiri un documentar in acelasi subiect.